3 de febrero de 2020

El Consell s'adhereix a la Declaració d'Emergència Climàtica de Barcelona

El passat dimecres 29 de gener es va celebrar el plenari del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat en una jornada marcada per l’aprovació del nou reglament de funcionament d'aquest òrgan, la declaració d'emergència climàtica i les iniciatives dels grups de treball de B+S.

L’encarregat de donar el tret de sortida a l’acte va ser Eloi Badia, president del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica i del districte de Gràcia. Badia va donar la benvinguda a les persones assistents i es va presentar com a nou en el càrrec de president. Després d’aprovar-se l’acta de la reunió anterior, es va projectar el vídeo de la campanya de la declaració d’emergència climàtica a Barcelona, que porta com a títol “Això no és un simulacre”.
Amb el vídeo es va encetar l’assumpte de l’emergència climàtica, un dels punts destacats de l’ordre del dia. Badia va proposar l’adhesió del Consell a la Declaració d’Emergència Climàtica. Després d’algunes intervencions es va decidir recolzar la proposta. A més, es va fer una crida a les entitats a sumar-s’hi, més enllà d’haver-s’hi adherit com a Consell. En tercer lloc, es va acordar que el seguiment de les mesures proposades arran de la declaració d’emergència climàtica es farà en dues sessions del plenari, a més d’altres possibles sessions extraordinàries.
Tot seguit, es va passar a la presentació dels resultats del 2019 dels grups de treball i es van proposar noves iniciatives pel 2020. El primer va ser el grup de treball Energia i canvi climàtic, amb la Comissió de Comunitats Energètiques, que van explicar la creació d’una guia per a la promoció de comunitats locals d’energia, amb l’objectiu de generar un nou model basat en l’autoconsum compartit. A continuació, el protagonisme va ser per la Comissió de Refugis Climàtics. El Parc de l’Espanya Industrial, en què hi ha un pavelló esportiu i una àrea verda, ha estat escollit com a punt ideal per a fer una prova pilot.
Tot seguit, es va parlar del repte #beuresenseplastic. El grup de treball residu zero va llançar el juny passat aquesta campanya i un total de 63 organitzacions s’hi han adherit des d’aleshores. Els resultats finals es presentaran el pròxim 5 de juny, aprofitant l’acte que organitza Barcelona + Sostenible amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. En la mateixa línia de la reducció de residus, es va exposar la constitució de la Taula Plàstic Zero el novembre de 2019. L’objectiu d’aquesta Taula és la reducció del plàstic d’un sol ús a la ciutat. Més de 50 organitzacions ja en formen part i treballen conjuntament.
Després, el grup de treball “Verd i Biodiversitat” es va presentar com a “un grup de pressió política per tal de canviar les coses” i va demanar el suport del Consell al “Manifest en defensa del Verd i la Biodiversitat de la ciutat de Barcelona”.
El grup de treball del Mapa Barcelona + Sostenible va prendre el protagonisme de l’última de les presentacions. El 2019 ha servit per a millorar la usabilitat del web, realitzar canvis en la cartografia, dotar-lo de més contingut i fer-lo més accessible. De cara al 2020, es pretén seguir en la mateixa línia de millora.
A continuació, Lluís Sala, vicepresident del Consell va presentar la proposta de nou reglament d’aquest òrgan. Després d’un debat entre els membres del plenari, es va aprovar el document per ampli consens. Finalment es va donar pas al torn d’intervencions, en què algunes de les persones assistents van fer aportacions i van exposar els seus i punts de vista sobre els assumptes que s’havien tractat durant la sessió.

        

No hay comentarios: