9 de marzo de 2020

El medi marí, tema central de l'Aprenentatge Servei de l'Escola Ramon Llull

En el marc del programa “Com funciona Barcelona?”, l’Escola Ramon Llull desenvolupa un projecte d'Aprenentatge Servei sobre conservació i residus marins en col·laboració amb Surfrider, una entitat de Barcelona + Sostenible.
L’alumnat del curs de 4t d’ESO de l’Escola Ramon Llull ha fet un projecte d'Aprenentatge Servei (APS) durant els mesos de novembre i desembre,  que ha culminat el dijous 16 de gener amb una recollida de residus a la platja de Bogatell, com a servei a la comunitat. A continuació, us presentem el relat de l’escola, que ens ha volgut explicar la seva experiència de primera mà:

Per iniciar el projecte, vam comptar amb el suport d’una educadora ambiental del programa de l’Ajuntament que ens va orientar per escollir quin tema tractar. Ens va estar explicant els diversos àmbits en què podíem desenvolupar el nostre servei i, després de posar idees en comú amb la classe, vam decidir que el que més ens interessava era la conservació de la vida marina. Per tal de decidir la nostra actuació, vam fer una recerca sobre les accions humanes que impacten sobre el medi marí. Vam quedar impressionats dels efectes que tenen els residus que produïm en l’ecosistema marí i, especialment, en la fauna marina. Així, vam acordar que el nostre servei aniria dirigit a fer visible aquesta problemàtica i conscienciar les persones del nostre entorn. Però també volíem passar de les paraules als fets i va sorgir la idea d’una recollida de residus en una platja. Per entrar en contacte directe amb l’espai i amb la tasca que desenvoluparíem, vam fer dues visites a equipaments municipals: el Punt Verd -on vam aprendre com funciona la separació de residus- i el Centre de la platja de la Barceloneta, on vam analitzar l’aigua del mar. 
Per poder tirar endavant el projecte i l’acció, es van crear cinc comissions de treball: Disseny de l’acció, Logística i material, Imatge, Comunicació i difusió i Recollida de dades. La comissió de Disseny de l’acció va definir que la recollida de residus seria a la platja del Bogatell i que també hi hauria una exposició destinada a comunicar i conscienciar els usuaris de la platja sobre els impactes dels residus.                         
La nostra acció a la platja necessitava d’una aliança amb una entitat amb experiència en aquest àmbit. És per això que ens vam posar en contacte amb Surfrider Foundation Europe, una entitat que forma part de la xarxa Barcelona + Sostenible, que van accedir a ajudar-nos. Surfrider és una organització que compta amb una base de dades de ciència ciutadana anomenada Ocean Initiatives, en què es recullen els resultats de les recollides de residus al medi litoral de tot el món amb l’objectiu de fer visible la magnitud de la problemàtica. Surfrider ens va proporcionar els materials necessaris i ens va donar directrius i recomanacions de com dur a terme la recollida i recompte de residus.
Finalment, el dia 16 de gener vam dur a terme la nostra acció: un cop a la platja, vam informar les persones usuàries i els vianants del que estàvem fent, vam recollir dades dels hàbits sobre la gestió de residus i, sobretot,  vam recollir molts residus. Vam arribar a la conclusió que la zona més bruta eren els espigons, ja que el vent acostuma a portar tots els residus fins allà i fa que siguin molt difícils de recollir. De residus, en vam trobar de tot tipus, des de puntes de cigarretes fins a d’altres ben singulars com una goma de transfusió de sang i un missatge en una ampolla. Un cop la recollida va finalitzar, vam passar a fer la classificació i el recompte de residus, per contribuir a la base de dades d’Ocean Initiatives.
Estem molt contents i contentes d'haver tingut l’oportunitat de realitzar aquesta acció i esperem poder tornar-la a repetir algun dia. Sobretot hem après com gestionar petits residus que generem diàriament i ara tenim molta més consciència que cal fer tot el possible per disminuir els plàstics d’un sol ús i procurar llençar els residus al contenidor corresponent.

    

No hay comentarios: