30 de marzo de 2020

Objectiu: reduir a la meitat el malbaratament alimentari a Catalunya

La nova Llei contra el malbaratament alimentari és pionera a tota Europa, ja que prioritza la prevenció en origen al llarg de tota la cadena alimentària. L’objectiu és haver reduït el malbaratament en un 50% l'any 2030.​
La Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a Catalunya s’emmarca dins de l’Objectiu de Desenvolupament sostenible de fam zero. La nova normativa imposa una sèrie d’obligacions a tots els agents de la cadena alimentària, amb el corresponent règim sancionador. Així doncs, algunes de les obligacions per a empreses de la cadena alimentària, entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquin a la distribució d’aliments són: 
> Disposar d’un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari 
> Mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament d’aliments 
> Aplicar la jerarquia de prioritats pel que fa al destí dels excedents: 
  1. Primera destinació: l’alimentació humana. 
  1. Si no és possible la humana, l’alimentació animal serà la segona opció.  
  1. Si tampoc és possible, a compostatge o altres usos tècnics. 
El text també estableix deures específics a les empreses del sector de la restauració i l’hostaleria, entre els quals destaca facilitar al consumidor que es pugui endur, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit. A més, serà obligatori informar d’aquesta possibilitat de manera clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú. Els envasos en què s’entreguin els aliments hauran de ser reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i també s’haurà d’admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs. 
Malbaratament a les administracions públiques 
La nova normativa imposa a l’Administració i a les d’entitats del sector públic l’obligació d'incorporar en els contractes públics i els convenis de gestió de serveis relacionats amb la gestió d’aliments, clàusules per a prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris. A més, també hauran de recollir i analitzar les dades referents al malbaratament i elaborar un Pla estratègic de prevenció. 

No hay comentarios: