30 de marzo de 2020

L’ENTREVISTA: Son Canciones

“El planeta es troba en una situació d’emergència climàtica i la cultura no pot desentendre-se'n i mirar cap a un altre costat”, Mabel Alonso i Lieven Scheerlinck, direcció de ‘Son Canciones’.
A què es dedica ‘Son canciones’? Quin és l’objectiu de l’entitat?  
‘Son Canciones’ és un segell discogràfic i promotor de concerts. “Una altra música és possible” és el lema sota el qual portem organitzant concerts i gravacions en llocs inusuals des del 2014. Busquem noves maneres d'oferir bona música en directe, sempre de petit format, íntim i amb la consciència social i ambiental molt present. Volem treure la música dels seus llocs més habituals. Busquem sorprendre el públic, no només amb els espais, sinó també amb la programació, apostant pels joves valors de l'escena independent nacional i internacional.  
Com va néixer aquest projecte? 
Feia molt de temps que ens queixàvem per haver de veure els nostres músics preferits com puntets petits en escenaris enormes, d’haver d'escoltar els concerts envoltats de gent que parlava sense parar, d’haver d'aguantar els enormes panells de publicitat, de veure tocar les mateixes bandes a tot arreu i de la manca de detall en l'organització a les sales de concerts. Fins que un dia vam decidir deixar de queixar-nos i intentar solucionar tot plegat nosaltres. Tot més petit, més íntim, més independent. I així va néixer ‘Son Canciones’. 
Com són els concerts que organitzeu?  
Són concerts molt propers. El nostre principal objectiu és que el públic sempre pugui gaudir de la música en circumstàncies òptimes. Amb això volem dir: de molt a prop, sense barreres al mig, sense soroll, sense coses que distreguin. Més que simples concerts, volem oferir experiències. Per això busquem sempre espais diferents: pot ser un jardí privat, una antiga capella, un castell o una sala privada. La gent està tan a prop de les artistes que poden sentir els seus cors bategar. I el públic sempre compleix: sempre hi ha silenci i respecte màxim. A més, en tots els nostres esdeveniments volem transmetre un missatge. Creiem que és important que la cultura recuperi la consciència social i ambiental. El planeta es troba en una situació d’emergència climàtica i la cultura no pot desentendre-se'n i mirar cap a un altre costat. 
Un dels vostres valors és la sostenibilitat ambiental. Què feu perquè els vostres concerts siguin sostenibles? 
Aprofitem al màxim els recursos ja existents. No construïm escenaris ni espais de backstage ni res similar. Preferim utilitzar espais existents en els municipis, que moltes vegades estan desaprofitats. Tots els nostres projectes són de Km0, sostenibles i promouen el consum responsable. En els nostres festivals no hi ha food trucks ni grans barres. Potenciem el comerç local i de proximitat i fomentem l’ús del transport públic. El petit format ens assegura l'eficiència energètica i ens permet minimitzar la contaminació acústica. A més, la nostra campanya de comunicació és 100% digital.
Sempre que és possible, organitzem els esdeveniments durant el dia per tal d’aprofitar al màxim la llum natural. Generem la mínima quantitat de residus possible durant els concerts, quantitat que llencem als contenidors de reciclatge, evidentment. També hem començat a compensar la petjada de CO2, que és el repte més gran de qualsevol esdeveniment musical: els desplaçaments de les artistes, la mateixa producció del festival, etc. Són els assumptes en què encara hem de treballar més. 
Quants discos fabriqueu per cada disc que produïu? És a dir, en fabriqueu en grans quantitats o en funció de la demanda que hi hagi per tal de no malgastar recursos? 
Som una empresa molt petita amb molt poc espai d'oficina. Per això, el fet d'estalviar en la producció no és una elecció, és una necessitat. Tots els nostres discos estan fets a mà, amb segells, cartró que pleguem nosaltres mateixos, etc. I anem fent còpies segons les comandes que tenim. No produïm en grans quantitats, només les necessàries. Així no malgastem econòmicament ni tampoc generem residus innecessaris.  
Quins altres valors caracteritzen l’entitat?  
Per a nosaltres, la cultura no és oci, és una eina de transformació. Per això en tots els nostres projectes i mètodes de treball apliquem uns valors comuns: la paritat de gènere, la descentralització i la sostenibilitat, tant a escala ambiental com social. Alguns dels nostres projectes defensen específicament aquests valors: “FemPop, El Festival Que No Vol Existir” lluita per la igualtat de gènere, “Indies Keeping Secrets” per la descentralització i “Son Canciones Al Bosc” per la sostenibilitat i el consum responsable. I el nostre nou projecte "FilantroPop" vol demostrar que una altra petjada és possible: una petjada d'actes filantròpics. La gent només pot venir als concerts si ha donat sang, ha fet algun treball de voluntariat o alguna donació. Volem recompensar les persones que més donen, no les que més tenen. 
L’any 2019 vau rebre el premi de ‘Bona pràctica per a la Sostenibilitat’ a la ciutat de Barcelona. Què va suposar això per vosaltres?  
El camí per a les organitzacions petites no és fàcil. Vivim en una lluita diària només per tractar de mantenir la nostra empresa viva. Per això, qualsevol reconeixement ens ajuda a seguir endavant, a mantenir-nos en aquest rumb. 
Ens podríeu donar més detalls d’algun dels festivals que organitzeu? 
FemPop és un festival que va néixer amb la voluntat de morir. És un puny alçat per denunciar la terrible desigualtat que regna a la indústria musical: és molt més fàcil ser músic home que música dona a Espanya. Des que vam celebrar el primer ‘FemPop, El Festival Que No Vol Existir’ el 2017, les coses han canviat molt poc. La presència femenina en els cartells dels principals festivals segueix estancat en un miserable 19%, mentre que a les llistes de Spotify tampoc arriba al 20%. A més, només cal comparar les fotos de promoció de les noies amb les dels nois per adonar-se que el problema és d'arrel. 
A ‘Son Canciones’ organitzem concerts i festivals en llocs inusuals des del 2013. I ja ben aviat ens vam adonar de la gran xacra de la desigualtat en el món de la música. Per això va néixer FemPop: per inclinar la balança cap a l'altre costat, programant només dones. Les tretze edicions passades han sigut tot un èxit: festivals econòmics i sostenibles, de petit format però amb un gran missatge. 
Indies Keeping Secrets és un cicle de concerts secrets en llocs inusuals que va néixer a Barcelona el 2013. El públic mai sap qui toca ni on fins uns minuts abans del concert. Sempre es realitzen en llocs inusuals, on mai esperaries trobar-te música en directe. El projecte va néixer de la necessitat de descentralitzar la música en directe i d’oferir propostes i espais diferents en què  músics independents poguessin trobar-se amb un públic inquiet que vol viure noves experiències culturals. A través de la música, aquest públic entusiasta descobreix llocs i barris perifèrics de Barcelona que d'altra manera potser no visitarien.   
Des del 2013, hem Organitzat 34 concerts i 8 festivals secrets, amb un total de 84 actuacions. A més, també organitzem concerts secrets solidaris amb ONGs. El projecte ha estat exportat amb gran èxit a Brussel·les, on s'organitza Indies Keeping Secrets des del 2015. 
Among Horses és un projecte de col.laboració molt especial. Portem dues artistes que no es coneixen a una granja de cavalls al Nord de Catalunya. Els donem una setmana perquè es coneguin i perquè escriguin 6 cançons juntes. Omplim una habitació de la granja de micròfons i instruments, i gravem la versió estesa de les cançons allà mateix, tot amb energia solar, exclusivament. Ja hem editat 4 discos, i dos més que estan gairebé llestos per sortir. És un projecte meravellós. En un món bastant individualista com és el de la música, aparcar l’ego i simplement col·laborar és preciós. 
Per què és important la vostra acció a Barcelona? 
Creiem que és molt important crear un espai independent per a la música, lluny de l'enorme mercantilització de la música a la ciutat. Crear un lloc on poden tocar artistes que no estan en el circuit dels programadors de sempre, donar l'oportunitat a gent jove, independentment del seu passaport o de les seves connexions amb la indústria. Intentar treure la música en directe d'aquest espiral destructiu de "més, més i sempre més", en què tot ha de ser gran i espectacular. Nosaltres creiem que amb aquesta grandesa i espectacularitat es perd l'essència, per això apostem sempre per la proximitat de la cançó. I, a més, reduïm l’enorme petjada ecològica que deixen els macro esdeveniments. 
Com i quan vau conèixer la xarxa Barcelona + Sostenible (B+S)?  
Si no recordem malament, va ser per alguna cosa que vam veure en un mitjà de comunicació. Vam llegir en què consistia exactament i vam valorar que hi encaixàvem. 
Heu participat en activitats organitzades per B+S?  
Sí, i estem en constant contacte amb el personal tècnic del programa per a seguir desenvolupant els nostres projectes d'una manera més sostenible. 
Heu col·laborat amb altres entitats de la xarxa B+S? 
Això ocupa el primer lloc de la nostra llista de coses pendents. Quan ens reunim amb els ajuntaments del lloc en què organitzem el concert, sempre els aconsellem comptar amb organitzacions que pertanyen a la xarxa de Barcelona + Sostenible, abans que contractin altres empreses. Ara bé, encara volem treballar més en aquest sentit i teixir més vincles amb els membres del programa.  
Quins reptes o projectes de futur teniu? 
Estem en plena fase de desenvolupament del nou festival FilantroPop. És un projecte que ens fascina, en què podrem col·laborar amb ONGs i associacions locals amb l’objectiu que la música canviï el lloc on es realitzi el festival. Que quan s’acabi l’acte, quan ho desmuntem tot, volem deixar un lloc millor del que hi havia abans. És un repte enorme que ens té molt entusiasmats.  
Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?  
El que més ens enorgulleix és el fet que, després de tants anys lluitant, seguim creient que una altra música és possible. També estem orgulloses de la nostra independència: no ens hem lligat a cap 'booking agent' o mànager ni a cap gran patrocinador. Han sigut anys de molta feina, sovint sense nòmina. Però tenim la sensació que, a poc a poc, estem trobant el nostre petit lloc en el món musical de Catalunya, i això ens anima a seguir treballant.


No hay comentarios: