29 de marzo de 2023

Noves solucions per transformar el model alimentari de Barcelona a l’Agrohackató 2023

 Èxit de públic, energia i bones idees a la segona edició de l'Agrohackató, la jornada de cocreació de nous projectes per impulsar la transició agroecològica a Barcelona. Us n’expliquem tot el que es va coure.


La trobada, que va tenir lloc a Torre Jussana el 17 de febrer, va ser organitzada per l’espai participatiu Agròpolis. Van assistir-hi unes quaranta persones, entre representants d’entitats de diferents sectors de l’agroecologia i l’administració pública. Entre totes, varen sumar esforços per idear projectes creatius i transformadors que portin el sistema alimentari de Barcelona cap a un model més just i sa.

Taula d’inspiració i debat

La jornada va engegar amb una primera part d’inspiració. D’una banda, es van explicar dos projectes que varen sorgir de l’edició passada i que han tingut continuïtat gràcies al finançament rebut a través de la subvenció Impulsem el que Fas.  Es tracta del Consell editorial de la revista GUST i La Plantaria KM0.

Tot seguit, es va celebrar una taula rodona per compartir experiències de projectes transformadors i d’intercooperació. Hi varen participar Gustavo Duch d’AlterBanc, Maria García de Terra Pagesa, Adela Martínez, que va repetir intervenció en aquesta ocasió parlant del projecte 48H d’agricultura i verd urbà i Xavier Montagut de la Xarxa de Consum Solidari.

Les propostes innovadores de l’Agrohackató 2023

Durant la segona part es va catalitzar el talent creatiu de la jornada. Les assistents es van agrupar en diferents grups per dissenyar solucions innovadores i cocreades que donessin resposta a reptes de l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030.

En total es varen desenvolupar 6 propostes, totes molt diferents, però igual d’engrescadores. Trobem des de la creació d’un Mercat de Pagès a cada barri, a la creació d’una plataforma per la compra conjunta de producte secpotenciar l’hort del mercat de la Vall d’Hebron com un recurs d’agricultura urbana a la ciutat, la creació d’una estructura “Coop” per a la gestió dels horts municipals, la constitució d’un espai de debat i reflexió sobre les contradiccions del sistema que aculli la mirada de totes o l’acompanyament a un grup pilot al canvi d’hàbits alimentaris.

En finalitzar la posada en comú, es va emplaçar a les participants a continuar treballant amb les propostes que podrien acabar cristal·litzant en nous projectes i xarxes.

Totes les iniciatives proposades són encara embrionàries. El següent pas serà iniciar una fase d’aterratge amb la creació de grups de treball oberts a qualsevol organització interessada en aquestes temàtiques.

No hay comentarios: