29 de marzo de 2023

Projectes d’entitats de la Xarxa que posen les cures i la sostenibilitat al centre

 “Residències Saludables i més Sostenibles” i “Oasi Climàtic” són dues de les propostes escollides per les Subvencions Clima 2022. Els projectes, que s’estan realitzant aquest any, vetllen per reconèixer la interdependència entre les persones i l’entorn i donar solucions ecosocials per transformar la ciutat.


Les Subvencions pel Clima busquen incentivar projectes que promoguin la lluita contra la crisi climàtica i propostes de solucions per assolir els objectius que s’estableixen al Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica. L’objectiu és potenciar la implicació ciutadana i donar suport a accions col·lectives, sobretot a les iniciatives més innovadores i transformadores. Aquí us presentem dos dels projectes que han estat escollits per les Subvencions Clima 2022 gràcies a la seva implicació en la transició ecosocial de la ciutat.

Residències Saludables i més Sostenibles

Aquest projecte sorgeix de la idea d'aconseguir un model més sostenible de la gestió de les residències per a gent gran. L’objectiu és posar al centre les cures i la tecnologia al servei de la comunitat, la salut humana i el medi que habitem.

Les entitats BATEC i Vector 5 han ideat aquesta iniciativa de forma conjunta amb la Federació d’Assistència a la Tercera Edat (FEATE). El model de residències per a gent gran que plantegen es basa en la millora de les instal·lacions per augmentar l’eficiència energètica i reduir els consums. A més, relaciona aquesta part amb la millora de la qualitat assistencial a les persones residentsfomentant la cura i els hàbits saludables.

Per fer-ho, han desenvolupat una eina de diagnosi que avalua les residències i identifica les millores que poden implementar. La intenció és marcar un full de ruta a les residències per ser més sostenibles i oferir una atenció més saludable, i alhora proposar un sistema establert de valoració de criteris per avaluar i conèixer-ne l’estat  i com millorar-les.

OASI CLIMÀTIC: Procés de co-disseny de refugis climàtics a l’espai urbà

Aquest projecte cocreat per ISGlobal, l’Associació LEMUR i Tarpuna vol implicar una comunitat pionera de joves i gent gran de Nou Barris en el co-disseny d’un nou oasi climàtic a l’espai urbà, concretament al carrer Pintor Alzamora. L’objectiu és fomentar el vincle de la comunitat de Nou Barris amb l’emergència climàtica, treballant de forma conjunta, fent una connexió amb el barri i, alhora, oferint solucions col·lectives i innovadores al mateix entorn.

Per vincular i empoderar la població local, aquest projecte involucra l’alumnat de batxillerat de l’Institut Valldemossa, el Casal de joves del barri i l’Ateneu La Bòbila, així com d’altres entitats juvenils del barri. A més, també implica la gent gran de Nou Barris, concretament la gent del Casal de Gent Gran Casa Nostra.

Ambdós col·lectius acostumen a fer un ús més intensiu de l’espai públic que altres col·lectius i a ser coneixedors de necessitats que poden abordar en primera persona tot fent propostes molt valuoses i que siguin d’utilitat per la resta de la població. Així doncs, la interacció d’aquests dos grups vol generar un espai intergeneracional i fomentar la cohesió veïnal, per tal de comprometre’s en la seva millora, manteniment i cura. Per portar a terme la creació i la gestió d’aquests refugis climàtics es realitzaran unes càpsules formatives, unes dinàmiques i unes sessions de co-disseny dels refugis a l’espai urbà.

No hay comentarios: