29 de enero de 2013

El Bosc de Turull, un espai per descobrir

Durant el mes de gener, quatre grups de P5 de les escoles Montseny, La Farigola de Vallcarca i Pare Poveda han fet activitats d’educació ambiental al Bosc de Turull en el marc de l’A21E i el conveni de DEPANA amb el Districte de Gràcia. L’alumnat de 4t i 5è de l’Escola Montseny, a més a més, ha portat plançons de pins, alzines i roures al nou viver que DEPANA ha habilitat en aquest equipament. Gràcies a aquesta aportació, quan sigui el moment, es farà una reforestació amb el voluntariat de l’entitat.

L’Escola Montseny disposa d’un hort funcionant des de la primavera passada i ara s’hi han afegit, en una altra parcel·la compartida, l’Escola La Farigola de Vallcarca i l’Institut Bosch i Gimpera.

Quines activitat d’educació ambiental porten a terme en aquest espai?

Els més petits han sortit de l’escola per investigar la fauna que habita el Bosc de Turull. Amb aquest fred d’hivern, què hi trobem al bosc? Primer de tot, ens hem assegut a terra en rotllana, hem fet silenci i hem parat l’orella per escoltar. Quins sons distingim si tanquem els ulls? Fa vent i sentim la fressa de les fulles agitades... i una cotorra! I una piuladissa, de quin ocell pot ser? Un pinsà diu l’Olatz—una de les educadores que ens acompanya—. Ssst! Tornem a escoltar... un pit-roig! Diu en Raúl. Brmmm! Una moto ens fa obrir els ulls i, sortosament, veiem una merla. Tornem a tancar els ulls. Sentim com cruixen algunes branques amb el vent i després un altre cant... aquest és un pardal!

Obrim els ulls i anem a fer un tomb pel bosc, per si veiem els ocells que hem sentit i trobem altres habitants més silenciosos. Mirem amunt i també per terra, anem equipats amb lupes, pots, pinzells, ampolles trampa, etc. Comencem a cercar per tots els racons de les passarel·les, sota la fullaraca, a les escorces dels arbres i entre les pedres. S’amaguen molt bé els habitants del bosc!

Després d’una bona estona, ens hem aplegat en rotllana i hem exposat tot el què hem vist i trobat. D'una banda, molts tresors vegetals com fulles, troncs, pinyes, petits pinyols d’oliva, fruits de xiprer, llavors de diverses plantes, una llavor germinada!, etc. I de la fauna, només alguns rastres: pinyes rosegades per ratolins, o potser per un esquirol, closques buides de cargol bover
i d'altres espècies, plomes de colom roquer o de tudó, etc.

Els educadors ens han ensenyat reclams d’alguns dels ocells i hem après a fer-los sonar. Amb unes làmines amb dibuixos hem identificat els ocells més freqüents del Bosc de Turull: el pit-roig, el pinsà, el pardal, el mosquiter comú, la mallerenga emplomallada, el tallarol de casquet, el bruel, la merla, la garsa i el tudó, entre d’altres. Serà interessant tornar al bosc sovint per aprendre a conèixer aquests ocells pel cant i descobrir poc a poc tots els altres habitants!


La propera setmana, alumnes d’ESO de l'optativa Funcionament de la Biosfera de l’Institut Josep Serrat i Bonastre també hi faran una recerca ornitològica amb un expert. Us ho explicarem!


 28/01/2013

No hay comentarios: