9 de noviembre de 2014

I moltes escoles continuen autocompostant!

Per a molts centres que ja disposen de compostador, la tardor és època de collita. Alhora, els 10 centres que n'han rebut un de nou de BcnE+S comencen a experimentar.

Al llarg del mesos de setembre i d’octubre els horts escolars s’han posat en marxa, sobretot pel què fa a la preparació del sòl per plantar. Una de les tasques habituals en aquest moment és recollir la collita de compost i tornar a posar el compostador apunt. Alguns centres que no en tenien han aprofitat per demanar-ne mentre d'altres també han volgut ampliar-lo. Així, des de BcnE+S hem repartit 12 compostadors de jardí i 7 vermicompostadors nous. Altres centres han optat per demanar tot el compost i el mulch al viver municipal.

                 
La cessió d’un compostador per part de BcnE+S va acompanyada d’assessorament i formació, és el programa Compostem i aprenem. Ja fa unes setmanes, abans d’entregar l’equipament, vam oferir una sessió in/formativa per als centres i les persones que mai abans havien fet compostatge, o tenien dubtes per tirar-lo endavant, al seu centre. Es va incidir, sobretot, en els aspectes de muntatge (on, com, quan i qui) i les aportacions de matèria orgànica per començar el procés.

20141106 03W.CompostemAprenem 1

Aquesta setmana, alhora que la majoria dels nous compostadors ja estan en marxa, hem ofert una segona sessió de formació per assegurar que el procés s’inicia correctament i que, des de l’inici, constitueix una bona experiència d’aprenentatge tant per al professorat com per a l’alumnat (treball en equip, presa de decisions, consulta de fonts d’informació diverses, exercicis de geometria i càlcul, preguntes i hipòtesis sobre el procés que s’inicia, etc.). Us annexem l’audiovisual d’en Joan Solé la presentació de l'Escola Dovella. A més a més, les persones que van voler, també van consultar els materials sobre compostatge de jardí i vermicompostatge disponibles al Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA).

Per seguir amb la formació, a partir del mes de gener, farem dues visites (a una escola i a un institut) per poder conèixer in situ les pràctiques que s’hi duen a terme. Amb cada visita durem a terme una part experimental al laboratori. 

El programa, a més a més, inclou unes visites de seguiment tècnic als nous compostadors: la primera es realitza als pocs mesos d’entregar-se el nou compostador, i la segona aproximadament al cap d’un curs escolar. Als centres que us toquen les revisions ja us avisarem per tal que tingueu apunt dubtes o qüestions que vulgueu fer al tècnic (en el cas que sorgeixin aquestes primeres setmanes).

A la resta de centres que teniu un compostador de jardí o un vermicompostador, esperem poder oferir-vos fer una visita de seguiment tècnic aquest curs, en el marc del Pla d’autocompostatge de Barcelona 2014-2016 (Pla Municipal de Prevenció de Residus). Informeu-nos de seguida si teniu algun dubte o problema en la gestió del vostre compostador.

  20141106 03W.CompostemAprenem 2


Subvencions pel curs 2014-15

No hay comentarios: