30 de noviembre de 2014

TOT SOBRE EL BALANÇ SOCIAL DE 2013

Setanta organitzacions han elaborat el Balanç Social de 2013. Entre totes donen feina a 2.030 persones, facturen uns 60 milions d'euros i impliquen unes 57.000 persones al seu voltant. Consulteu l'informe de resultats.
  
Ja està disponible l'Informe del Balanç Social corresponent a l’exercici 2013. Podeu descarregar-lo a aquí.

En aquesta edició, 70 organitzacions han fet el Balanç Social, 8 més que la darrera edició. De totes les que l’han fet, 47 pertanyen a la Xarxa d’Economia Solidària i 12 són signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat: Azimut 360 SCCL, Biciclot SCCL, EI Verdallar SLU, Ecoinstitut SCCL, Esplais Catalans, L'Apòstrof SCCL, Missatgers Trèvol SCCL, Nova, Nusos SCCL, Quèviure SCCL, Setem Catalunya i Xarxa d'Economia Solidària.

Us presentem algunes dades de l’informe i us animem a que feu el vostre Balanç Social de cara l‘any que ve!

Democràcia:
Les cooperatives de treball són les que més mobilitzen a la participació: aproximadament 1 de cada 3 persones treballadores participa a l’assemblea anual i en l’aprovació de pla estratègic i pressupost.
Pel que fa a associacions i cooperatives de segon grau, cooperatives de consum, associacions i fundacions, totes elles tenen molta més gent implicada que l’estricament ocupada laboralment.
El 96% de les organitzacions fan públics els salaris a nivell intern i han rotat el 93% dels càrrecs societaris o polítics.

Igualtat:
De mitjana, la participació en termes quantitatius és paritària entre homes i dones (52% de dones). Hi ha una proporció bastant més gran de dones treballadores tant pel grup de les cooperatives de consum, de servei i estructures de segon grau, com pel grup de les associacions i fundacions, fins al punt de que 2 de cada 3 persones treballadores són dones.
El percentatge de càrrecs de responsabilitat ocupats per dones és, en aquesta edició, del 54%. La proporció de dones ocupant càrrecs polítics o societaris és en canvi del 40%.
En el seu conjunt les diferències salarials entre dones són més grans que entre homes, pel pes que tenen sobretot les diferències dins de les associacions i fundacions (1 a 3,8). En conjunt, la diferència entre els sous més alts i els més baixos són de 1 a 3.

Medi Ambient:
Les recollides selectives de residus generals i residus especials són les dues pràctiques més esteses en l’àmbit ambiental (el 90% de les organitzacions ho fan). La tercera pràctica més comú és l’ús de paper reciclat (el 77% afirmen fer-ne servir).
Per generar un milió d’euros, s’han consumit 842 m3 d’aigua, el que correspon a uns 24 litres per persona treballadora.
Pel que fa al paper, s’han consumit uns 3,5 paquets de 500 folis per cada persona treballadora.
Finalment, s’han generat 37 Kg de residus per persona treballadora, el que equival a 1.307 Kg per milió d’euros generat.

Compromís Social:
El 71,4% afirmen treballar amb finances ètiques. Hi ha hagut un increment del 59% en el volum total de diners dipositats en finances ètiques respecte l’edició anterior.
Les associacions i les fundacions són les que declaren tenir una major proporció d’empreses proveïdores d’economia solidària (69,5%), però, en canvi, la proporció de les compres fetes sobre aquests proveïdors és molt més petita (18%). Al grup de les cooperatives de treball passa el fenomen contrari: 1 de cada 5 proveïdors és de l’economia solidària però en canvi 1 de cada 3 euros pagats van a proveïdors del mercat social.
Tant el grup de les cooperatives de treball com el de les estructures de segon grau i cooperatives de consum i serveis, 1 de cada 5 euros cobrat prové de l’economia solidària.
L’espai econòmic que conformen les entitats i empreses del Balanç Social tenen entre un 15% i un 20% del seu volum de facturació dins de l’economia solidària.

Qualitat laboral:
S’han generat 151 llocs de treball, la qual cosa representa una 12% de creixement en l’ocupació.
Els nivells de qualitat laboral mitjans són molt alts: la valoració global mitjana de qualitat laboral per part de les 700 persones que han contestat el qüestionari és de 7,73 sobre 10.
Dels cinc aspectes més valorats, quatre tenen a veure amb aspectes motivacionals vinculats al suport mutu, l’autonomia i la realització personal pel fet de pertànyer a un col·lectiu.
En relació als aspectes menys valorats, destaquen dos grans blocs: per un costat, la qualitat material, relacionada amb el sou, les condicions físiques de treball i els equips i eines disponibles, i, per l’altra, la sobrecàrrega de feina.

Qualitat professional:
En termes generals, allò que més positivament és valora és l’atenció rebuda (7,12) i la capacitat de resposta davant d’urgències (6,94).
Allò pitjor valorat són els canals de participació que ofereix l’empresa o organització (6,60), i la relació qualitat preu oferta (6,68).

Info147 06 intern balançl

No hay comentarios: