26 de febrero de 2017

Entitats de comerç i organitzacions professionals se sumen a la xarxa B+S

Entitats associatives del món del comerç, gremis i organitzacions professionals s’adhereixen a la xarxa Barcelona + Sostenible a l’acte de signatura conjunta del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
 
El 7 de febrer de 2017, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, les entitats associatives del món del comerç, gremis i organitzacions professionals de Barcelona van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, van presidir l’acte de signatura del Compromís i inici del programa Comerç + Sostenible. També hi va assistir Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.
L’àmbit del comerç té un gran pes a Barcelona i un caràcter propi, i és per aquest motiu que dins de Barcelona + Sostenible s’ha creat el nou programa Comerç + Sostenible.

                                                        
 
Durant un any s’ha realitzat una prova pilot del programa Comerç + Sostenible amb les associacions de comerciants Botiguers del Besòs, Xavier Nogués, Bon Pastor, Trinitat Vella, Roquetes, Trinitat Nova, La Marina, Poble Sec-El Paral·lel i Pelai Centre i Rodalies, que han ajudat a crear-lo. Aquestes entitats han elaborat plans anuals per millorar la sostenibilitat de la seva activitat amb accions que impliquen als seus associats, han recollit les adhesions dels comerços i els han acompanyat en la realització de les accions. El bon resultat de la prova pilot ha fet que es consolidi el programa Comerç + Sostenible i s’ha decidit fer-lo extensiu a tota la ciutat.
Les accions de les entitats de comerç i els comerços se centren principalment en el consum responsable, el compromís amb la comunitat, l’estalvi d’energia i aigua, la prevenció i gestió de residus i la mobilitat sostenible. Són molts els establiments que posen en pràctica els principis de la sostenibilitat en el seu dia a dia.
Entre els assistents a l’acte s’inclouen, entre d’altres, els representants del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, PIMEComerç, Fundació Barcelona Comerç i la Unió d'Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, eixos comercials, associacions territorials, gremis i col·legis professionals. En total van ser 54 les entitats que van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, entre les quals hi havia:
  • 28 eixos comercials i associacions de comerç
  • 16 gremis
  • 6 col·legis professionals
  • 4 d’altres activitats econòmiques
La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, va obrir l’acte i va destacar: “Els objectius marcats pel programa Comerç + Sostenible complementen els valors associats ja al sector del comerç:  la coresponsabilitat, la  proximitat,  la diversitat, una flexibilitat ben identificada, la transversalitat, el foment de la proactivitat, la creativitat. Ara avancem en el valor de la sostenibilitat, que ja és present en la nostra gestió diària. Donem un pas endavant en el  progrés i, a la vegada, el pla ens serveix també com un element d’aprenentatge”.
Durant l’acte, Alejandro Goñi, president de PIMEComerç - Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, i Miquel Donnay, president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, ambdós membres del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, van acollir als nous membres de la xarxa Barcelona + Sostenible animant a les entitats a formar part de la xarxa “per continuar treballant per fer una Barcelona més verda, més eficient i més sostenible”.
A l’acte també va participar Vicenç Bailón, vicepresident de la Federació de Comerç Cor d’Horta i Mercat i Alfred Capdevila, gerent del comerç René com a membres veterans de Barcelona + Sostenible en la lectura dels 10 grans objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
Seguidament, es va projectar en primícia el vídeo de presentació del programa Comerç + Sostenible, en el qual es mostren exemples inspiradors de bones pràctiques en el comerç.
També van haver-hi intervencions de Salvador Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç i Gabriel Jené, president de la Unió d'Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, dues entitats que s’han implicat activament en el procés i han promogut la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat entre els seus associats. Van explicar que: “Un barri comercial és un barri amb vida al carrer, on es permet que s’estableixin xarxes d’ajuda entre sí.” Ambdues entitats van demostrar el compromís que assumeixen d’establir criteris de sostenibilitat i van demanar que els grans operadors també ho duguin a terme, ja que “la sostenibilitat és una responsabilitat planetària”.

Per concloure l'acte, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat Janet Sanz, va agrair a les entitats del comerç, gremis, organitzacions professionals i empreses la seva  implicació amb el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona.
La tinenta d’alcaldia va destacar que: “Us integreu en una xarxa que, amb vosaltres, suma ja més de 900 membres", entre els quals hi ha entitats cíviques, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions. Va remarcar que: “Amb la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, us adheriu a un marc de treball que té com un dels seus valors principals la responsabilitat compartida. Cada membre de la xarxa de signants contribueix a la millora de la sostenibilitat amb les accions pròpies del seu àmbit de treball. Així, la sostenibilitat ens implica en el present i en el futur de tots i totes nosaltres”.

No hay comentarios: