19 de febrero de 2017

L'evolució del canvi climàtic a Catalunya

El passat 30 de gener es va presentar el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) en el qual els científics analitzen l’evolució d’aquest fenomen i remarquen els impactes en els sistemes naturals i humans.
 
L’auditori del Palau de la Generalitat va acollir el passat 30 de gener la presentació del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICC). La presentació va ser presidida pel conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. A la taula hi van intervenir el director del CADS, Arnau Queralt; el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joan Domènec Ros; el director de l’Àrea de Recerca i coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”,  Jordi Portabella i el doctor Javier Martín Vide, coordinador científic de l’informe i catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona.
El TICCC analitza l’estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunya, així com els seus impactes als sistemes naturals i humans. Hi han intervingut 140 autors procedents de totes les universitats públiques i dels principals centres de recerca de Catalunya. Destaca pel seu elevat rigor científic i per ser un model per a altres països de la Mediterrània.
Un dels objectius de l’Informe és facilitar la transferència de coneixement rigorós, de forta base científica, als responsables de la presa de decisions. Per primera vegada, l’informe incorpora recomanacions per als gestors.
Segons el TICCC, Catalunya experimentarà un augment de la temperatura de 0,8°C aquest decenni i de 1,4°C cap al 2050(respecte a la mitjana del període 1971-2000), i una possible disminució de la precipitació cap a mitjans del segle XXI.
D’altra banda, tots els escenaris climàtics apunten a un augment de les temperatures extremes, les onades de calor, així com les nits tropicals (especialment al litoral i prelitoral), i la durada de les ratxes seques. També hi ha evidència d’un augment de la torrencialitat i de la freqüència dels dies amb pluges molt intenses.
Es va fer referència a la Llei Catalana del Canvi Climàtic, que està al Parlament. “S’ha treballat amb mentalitat d’Estat, però encara manquen moltes eines” (J. Rull). Els objectius marcats estan en coherència amb la UE: 25% reducció d’emissions d’efecte hivernacle per a l’any 2020 (respecte el 2005) i del 40% per al 2030.
 

No hay comentarios: