26 de febrero de 2017

Una eina d’aprenentatge ambiental i social

L’Escola el Carrilet col·labora amb l’hort urbà del Centre el Caliu, un espai d’acolliment de persones sense sostre. Aquesta resulta una experiència única per conèixer altres realitats i potenciar el treball pràctic i transversal.
 
A continuació us deixem amb el relat de la comunitat educativa del Centre el Carrilet i la seva iniciativa de col·laboració amb el Centre Caliu:
El Carrilet és un centre educatiu i terapèutic que atén infants amb Trastorn de l’Espectre Autista entre 3 i 12 anys. Abordem el tractament dels nostres infants des d’una comprensió dinàmica: entenent els seus processos, ajudant-los a créixer i a vèncer les seves pors,  acompanyant-los en les activitats funcionals, creant al seu voltant situacions de relació i comunicació, respectant les seves formes d’interacció però oferint models compartits per tothom i creant, facilitant i adaptant situacions i activitats perquè puguin gaudir del seu entorn.
És per això que aquest curs hem començat a col·laborar amb una entitat del barri, el Centre Caliu. Tots dos centres estan situats al Carrer Campoamor del barri d’Horta i la seva proximitat ha facilitat la relació i ha fet possible que el nostre alumnat pugui gaudir i experimentar en el seu hort urbà.
El Centre Caliu és un espai d’acolliment per a persones sense sostre o en situació de pobresa alimentària. Entre altres coses, gestionen un hort urbà, dirigit per voluntaris i destinat als usuaris.
Després de reunions per dissenyar el model de col·laboració, hem començat a compartir aquest hort situat al Passeig Fabra i Puig, a 10 minuts caminant des de l’escola. Aquest projecte es planteja per fomentar el treball amb la natura a partir del coneixement, la cura, la constància i la vivència en primera mà. També vol donar continuïtat als projectes fets a les taules d’hort que tenim a l’escola, generalitzar els treballs i els aprenentatges i ampliar les activitats de forma més contextualitzada.

Tres dels vuit grups que tenim al centre visiten l’hort tres cops per setmana. L’activitat a l’hort permet un ampli ventall d’aprenentatges, tant in situ com plantejats de forma transversal en altres situacions d’aula, i facilita l’entorn natural on experimentar-los. Fem activitats específiques de l’hort com regar, collir, comprar planters, netejar, compostar (+ recollir peles de fruita de l’escola), etiquetar, podar etc. i ho complementem amb altres aprenentatges al voltant de les matemàtiques, de la descoberta de l’entorn, de lectura i escriptura, etc. També es destina un espai lliure i sensorial dins del recinte de l’hort per donar resposta a l’alumnat que necessita aquest tipus d’activitats. Durant les visites, anem escrivint un diari de les activitats que anem fent i ho volem compartir amb tothom.

L’experiència està sent un èxit per les activitats pròpies de l’hort, un espai gran i molt ben arreglat i amb gran varietat de verdures, hortalisses i plantes aromàtiques. També  es valora positivament la col·laboració amb el Centre Caliu i el què aporta als infants les relacions amb altres entorns. 

No hay comentarios: