10 de abril de 2017

Les abelles, en perill d’extinció

Diverses escoles de la xarxa construeixen hotels d’abelles per afavorir-ne la seva presència

La substitució dels boscos, brolles i prats naturals per conreus, l’ús de plaguicides, les espècies invasores i el canvi climàtic són alguns dels factors que intervenen en la desaparició d’algunes espècies, entre elles, les abelles. A les zones urbanes, a més, els és difícil trobar-hi lloc per niar i reproduir-se. A la península ibèrica hi ha més de 1.000 espècies d’abelles, gairebé el doble que d’ocells, i moltes d’elles poden desaparèixer si els humans no som capaços de canviar el rumb d’aquests factors a temps. En algunes ciutats com Barcelona s’està afavorint la supervivència d’algunes d’aquestes espècies amb l’increment del verd urbà i la renaturalització d’espais, la jardineria sostenible (amb planta autòctona, aromàtica i adaptada al clima mediterrani) i evitant l’ús de plaguicides tòxics, entre altres actuacions.

> Bones pràctiques de jardineria a Barcelona: conservar i millorar la biodiversitat (pdf)
 
Al llarg del passat mes de març i també aquest mes d’abril s’estan realitzant a diverses escoles de la xarxa Escoles + Sostenibles uns tallers sobre la problemàtica de les abelles solitàries que inclouen el muntatge d’uns hotels d’abelles que s’instal·laran a 10 parcs públicsde Barcelona (un a cada districte). Els tallers a les escoles els porten a terme un biòleg - professor de secundària- amb l'ajuda d’un artesà de la fusta, i la instal·lació i inauguració als parcs seran actes oberts a la ciutadania. Aquesta proposta que ara tot just s’inicia s’ha fet realitat gràcies a la col·laboració entre l’Oficina de Protecció dels Animals, la Direcció d'Espais Verds i Biodiversitat i les Escoles + Sostenibles.
L’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona (OPAB) és actualment qui te la competència sobre les abelles urbanes i la responsabilitat de la seva protecció. La Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat en el marc del Pla del Verd i la Biodiversitat està realitzant una sèrie d’actuacions en l’espai públic per aconseguir una infraestructura ecològica que produeixi beneficis tant per la millora de la biodiversitat vegetal i animal, com per la qualitat de vida de les persones.
Els centres que la xarxa que participen en aquesta proposta són: les escoles d’educació especial Lexia i ASPASIM (Sarrià-Sant Gervasi), el col·legi Jesuïtes de Gràcia – Kostka (Gràcia), l’escola Mestre Morera (Nou Barris), l’escola Rambleta del Clot i l’institut Barri Besòs (Sant Martí), l’escola Auró (L’Eixample), escola Eulàlia Bota (Sant Andreu), institut Fort Pius (Ciutat Vella) i institut Bosc de Montjuïc (Sants-Montjuïc).

Alguns comentaris de les escoles que ja han fet el taller:

Escola Lexia. Va resultar tot un èxit ja que ens van donar unes explicacions molt senzilles i aclaridores acompanyades d'unes imatges molt impactants de la vida de les abelles, que van generar moltes preguntes interessants. L’experimentació amb algunes abelles i la construcció de l’hotel va aconseguir captar l'atenció i promoure l'interès de l’alumnat. A partir d'ara cada aula, amb el material facilitat, aprofundirà en el coneixement de les abelles i serà un centre d'interès comú per tota l'escola.
Escola Jesuítes Gràcia – Kostka. A la ciutat, a aquests petits insectes els costa trobar lloc per fer el niu, per tant la proposta és fabricar un hotel d'abelles amb material que sigui apte per elles, sense contaminants ni insecticides i amb la mida justa perquè els depredadors no es mengin les cries. Hem conegut els diferents tipus d'abelles que hi ha, la importància que tenen en la nostra supervivència, que no totes viuen en un rusc, que algunes són solitàries i que necessiten un espai adequat per pondre els ous. Hem vist les abelles de molt a prop i com extreien el nèctar i el pol·len de les flors. Ens han deixat un parell d'abelles per poder-les alliberar al nostre hort. > Llegir més al blog de l’hort
 
Escola Mestre Morera. El taller va anar molt bé, l’alumnat havia treballat prèviament el contingut amb dues mestres. S’està fent un dossier de tot el projecte, ja que sobre les abelles hem fet altres activitats, us seguirem informant!  + INFO
 
Escola Rambleta del Clot. A més de l’hotel que s’instal·larà al parc, hem volgut construir un hotel per l’escola... aquí en teniu una imatge (imatge hotel inferior esquerra).

Escola Auró. Tot i que cadascú ha sabut dir una espècie d’ocell diferent, resulta que només a la península d’abelles diferents n’hi ha el doble que d’ocells, no ho sabíem això, a partir d’ara amb l’hotel d’abelles ens hi fixarem més! Els diferents grups d’investigadors de la classe hem hagut de pensar força ja que en Javier ens ha fet unes quantes peguntes sobre les abelles... un tema que ens ha cridat molt l’atenció, ha sigut que les abelles no tenen la mateixa visió dels colors que nosaltres, veuen les flors de diferent color! Haurem de plantar-ne de tots els colors per a que trobin el nèctar i pol·len que necessiten, ja que a l’escola també hem començat a construir un hotel d’insectes per l’hort del pati.


Institut Barri Besòs. L'activitat es va fer amb l’alumnat de la USEE (de 1r 2n de ESO i 2 de 6è de primària). Al principi les abelles van fer una mica de por però finalment tothom les va observar de ben a prop! Ha sigut important superar aquesta aprensió per unes abelles que no piquen! L'hotel ha quedat exposat a l’entrada de la biblioteca per a que tothom el pugui veure abans de portar-lo al parc. Més endavant us enviarem les opinions de l’alumnat!


No hay comentarios: