15 de abril de 2017

Les bosses i els envasos de plàstic, de pagament

Entra en vigor l’anomenat “Pacte per la bossa”, el qual prohibeix a tot tipus de comerços l’entrega al consumidor de material plàstic de forma gratuïta.
 
Des del 31 de març, en el marc de la llei 5/2017 i l'anomenat "El Pacte per la Bossa", queda prohibit el lliurament gratuït de bosses o de qualsevol material plàstic a domicili, incloent-hi el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable. La mesura, que no estableix un preu mínim com té previst fer l'Estat espanyol, permet als comerços adaptar-la segons considerin, pel que poden establir un preu per bossa o bé oferir altres alternatives de substitució. Tot i així, es presenten excepcions que no han d'aplicar la mesura: queden lliures de pagament les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 (o equivalent) o les anomenades "bosses de secció", que els clients fan servir, per exemple, per emportar-se la fruita de forma separada a la fruiteria o al supermercat.
El Pacte de la Bossa, que des del 2007 ha aconseguit reduir en un 50% l'ús de les bosses de nanses no-reutilitzables, s'ha marcat un nou objectiu: arribar a reduir-lo en un 90% pel 2020.

Encara que les grans superfícies comercials han rebaixat considerablement la distribució d'aquestes bosses en fer pagar als clients el seu import, molts petits i mitjans comerços de proximitat han tingut dificultats a l'hora d'aplicar de forma voluntària aquesta mesura. És per això que la nova normativa estipula l'obligatorietat de compliment per a tots els comerços i negocis, independentment de la seva tipologia, per tal d'arribar a l'objectiu del 2020.
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) continuarà comunicant públicament la importància de reduir aquests residus i, en aquest sentit, iniciarà aviat una campanya informativa adreçada als comerços -i a la ciutadania en general- per comunicar-los que a partir d'ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes i, a més, plantejaran alternatives per dur la compra.
Aquesta mesura pretén reduir el consum de bosses perquè, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi ambient. Degut al seu poc pes, són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins. Es calcula que al fons de la Mediterrània hi ha uns 250 mil milions de petites peces de plàstic i 500 tones addicionals de residus de plàstic dissolts flotant per la superfície.

No hay comentarios: