3 de julio de 2017

Donem una nova a vida a l’oli de cuina



L’oli de cuina quan s’aboca a la pica acaba contaminant el mar. Per això, el Col·legi Jesuïtes Gràcia - Kostka ha iniciat un projecte per educar en el reciclatge d’aquesta substància.

“L'oli que fem servir a casa, quan s’aboca per la pica, pot ser un dels màxims contaminants de les nostres aigües i en conseqüència de la destrucció de gran part de la flora i fauna marina. Per conscienciar sobre aquesta mala pràctica  de les nostres llars, dos grups d'alumnat de l'escola van decidir treballar conjuntament per donar una nova vida a l'oli i mentalitzar sobre l'ús de l'envàs que l'Ajuntament de Barcelona entrega a la ciutadania per poder-lo reciclar..
El projecte a Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka l’han portat endavant els cursos de tercer de primària, encarregats de la recollida d'oli, i 1r de Batxillerat científic, que van encarregar-se del reciclatge.
Aquest projecte es va treballar de forma conjunta durant 2 trimestres i va constar de diferents etapes:
- Explicació del projecte a l’alumnat de tercer de primària.
- Enquesta per saber la participació individual de l’alumnat de tercer de primària.
- Distribució dels “OliPots” cedits per l’Ajuntament i de les instruccions per a la seva recollida.
- Recollida durant 15 dies de l'oli utilitzat.
- Entrega de l'”OliPot” ple a l'aula i posterior recollida per part de l’alumnat de Batxillerat.
- Inici del tractament de l'oli i la seva transformació en sabó en el laboratori per part de l’alumnat de Batxillerat. Durant la transformació alguns alumnes de tercer de primària van visitar el laboratori per veure el procés de més a prop.
Després de 40 dies indispensables perquè el sabó pugui ser manipulat, l’alumnat de Batxillerat científic va passar per les aules i va explicar el procés realitzat i van repartir els sabons als nens i nenes de tercer de primària.
Vam tenir molta col·laboració per part de les famílies de tercer, que es van apuntar amb molt d'entusiasme a la campanya per reciclar l'oli de la cuina. Vam repartir uns 115 OliPots i vam recollir en 15 dies uns 87 l d'oli dels quals 30 l van ser utilitzats per fabricar més de 200 sabons. La resta d'oli la vam portar al Punt Verd Mòbil Escolar per a la seva reutilització. En total, vam evitar contaminar 87.000 l d'aigua amb la col·laboració de tothom. Volem formar persones cada dia més conscients de la cura del medi ambient i d’una escola més sostenible.”

 

No hay comentarios: