3 de julio de 2017

Uns convidats molt golafres

L’hort de maduixeres de l’Escola Orlandai s’ha vist assetjat per una munió de porquets de Sant Antoni que s’han menjat molts dels fruits. L’alumnat ens explica com hi ha posat remei!

La classe de 1r de l'Escola Orlandai és la responsable de les maduixeres. Aquest any s'han adonat que no hi creixien les mateixes maduixes com d'altres anys. Després d'observar i parlar-ne a classe han arribat a algunes conclusions: hi ha una plaga de cucs bola, també anomenats porquets de Sant Antoni o paneroles. Sembla que aquests petits animals que en principi viuen i s'alimenten de les restes orgàniques del compostador, han trobat que les maduixes de l'hort que toquen a terra eren boníssimes i no n'han deixat ni rastre.
Què ha fet la classe de Coets? Així ens han explicat la seva experiència:
"Observant l’hort hem comprovat que aquest any no hi ha hagut tanta producció de maduixes com altres anys. Hem preguntat al Lluís i hem mirat atentament l'hort. Hem parlat del tema a classe i finalment hem arribat a una conclusió: hi ha una plaga de paneroles o cucs bola que mengen les maduixes.
Què podem fer? Els Coets, que som els responsables de les maduixeres, hem començat a investigar. Busquem informació:
  • Qui més qui menys ens agrada jugar amb els cucs bola. Són uns animalons propers i divertits que es tornen com una pilota quan els agafem. Així protegeixen les parts més toves del seu cos.
  • N’hi ha als compostadors de jardí.
  • Tenen diferents noms: porquets de Sant Antoni o paneroles. En castellà es diuen: cochinillas o bichos bola.
  • Són de color gris que poden arribar a fer al voltant d’un centímetre i mig de longitud i mig centímetre d’amplada.
  • Tenen set parells de potes i dos parells d’antenes, tot i que un parell d’aquestes antenes són molt poc visibles.
  • Són de la família dels crustacis, és a dir, parents dels crancs i les gambes. Com ells, no tenen ossos sinó un esquelet exterior; respiren per brànquies, la qual cosa fa que només puguin viure en llocs molt humits.
Com que hi ha molts cucs bola a l’hort farem aquestes accions:
  • A les hores de pati agafarem les paneroles o cucs bola que hi ha a l’hort.
  • Els posarem en recipients.
  • Ho explicarem a la resta de l’escola: tenim una plaga a l’hort.
Hem anat a explicar el nostre pla a altres classes de l'escola perquè sàpiguen que hi ha una plaga de porquets de Sant Antoni.
On els podem portar? Han de poder viure en un altre lloc. Els podem transportar a alguna altra zona que hi visquin sense fer malbé cap hort. En un bosc o a la muntanya. Hem tingut els cucs bola dins de recipients a la classe durant una setmana. Els hem donat poma. Preguntarem a casa si algú de la classe dels coets va a la muntanya per poder-los deixar.
Aquest cap de setmana l’Ariadna anirà a la Cerdanya i els deixarà a un bosc.
Observem els cucs bola i els dibuixem:
El dijous 8 de juny vam anar al museu blau de Barcelona.
Hem fet un taller que es diu Tot canvia i ens han fet una sèrie de preguntes que ens han fet pensar:
  • Què no canvia?
  • Nosaltres hem dit: la terra...
Pensant,  pensant...  ens hem fet més preguntes i hem pogut arribar a una resposta: les paneroles participen del canvi que es fa cada dia a la terra.
Tenim una feina d’observació i algunes preguntes sense resposta: posarem uns quantes paneroles a un recipient amb menjar. Mirarem què passa quan mengen. Es tornen més grans? Fan algun canvi?
De moment hem vist que fan moltes caques... Sí, creixen i adoben la terra!
Seguim investigant!".

No hay comentarios: