7 de octubre de 2019

Canviem els hàbits alimentaris, reduïm les emissions

Us presentem 5 recursos per a conèixer millor l’impacte de tot allò que mengem i com podem canviar la nostra manera de consumir aliments, respectant l’entorn.
En les últimes dècades, hem canviat dràsticament les nostres dietes i hàbits alimentaris com a resultat de la globalització, la urbanització i l'augment dels ingressos. Hem passat de plats de temporada elaborats principalment a base de plantes i rics en fibra, a dietes hipercalòriques amb un alt contingut de midons refinats, sucre, greixos, sal, aliments elaborats, carn i altres productes d'origen animal. La producció d'aliments intensificada, combinada amb el canvi climàtic, està causant una pèrdua ràpida de biodiversitat. Avui dia, només nou espècies de plantes representen el 66% de la producció total de cultius, malgrat el fet que al llarg de la història, més de 6.000 espècies s'han conreat per a obtenir aliments. Una varietat diversa de cultius és crucial per a proporcionar dietes saludables i preservar el medi ambient.
Cada any les Nacions Unides celebra el 16 d’octubre, el Dia Mundial de l’alimentacióenguany centrat en promoure accions de l’Objectiu del Desenvolupament Sostenible 2 “Fam Zero”. A continuació us recomanem algunes publicacions i materials per a què pugueu treballar aquest tema als vostres centres educatius:



Kit d’eines del Dia Mundial de l’Alimentació per a educadors i joves
FAO – Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura

Aquest document recull maneres d’implicar-se, participar i comunicar la campanya de les Nacions Unides per a aconseguir l’ODS número 2 “Fam Zero”.

Alimentar el cambio. Guía práctica, experiencias y reflexiones sobre comedores escolares educativos, sostenibles y saludables.
Com es poden introduir en un menú escolar aliments ecològics sense incrementar la quota de menjador? Com es pot seduir la comunitat educativa per tal que donin suport a aquestes transformacions? Aquestes són algunes de les preguntes que intenta resoldre aquesta publicació, a partir de l’experiència en transició agroecològica a escoles bressol, d’infantil i primària, públiques i concertades.
La petjada Ecològica segons el tipus de dieta
Web www.shrinkthatfootprint.com
D'ençà que la FAO va anunciar que el 18% de les emissions globals eren resultat de la ramaderia s’ha començat a parlar dels beneficis ambientals de reduir el consum de carn. En aquest espai web es comparen 5 tipus de dietes (amant de la carn, normal, sense vedella, vegetariana i vegana) i quin tipus d’emissions s’hi associen tenint en compte la cadena d’abastament alimentari.

> Consulta el web
 

Calculadora “El valor dels aliments”
Fundació ENT, Associació de Naturalistes de Girona i Associació Espai Ambiental
Aquest projecte té l’objectiu de difondre el valor dels aliments des d’una perspectiva àmplia (ambiental, cultural i econòmica) com a estratègia de sensibilització per a la prevenció del malbaratament alimentari.

> Consulta el web

Estudi: Anàlisi dels impactes a l’exterior dels menjadors públics de Barcelona: centres d’educació infantil i primària
Ajuntament de Barcelona
La Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional ha encarregat un estudi sobre la #petjadaecològica del consum alimentari de la ciutat de Barcelona, a través dels menjadors de tots els centres d’educació infantil i primària. Els resultats són inquietants i obren camp. L’objecte de l’ estudi han estat  168 centres d’educació primària de la ciutat de Barcelona  i s’ha focalitzat en els aliments que provoquen impactes ambientals globals, l’origen dels aliments i les entitats gestores del servei de menjador a les escoles.

> Consulta la notícia

No hay comentarios: