7 de octubre de 2019

Mobilitat sostenible a les escoles

Les Escoles Sagrada Família de Gràcia i Nou Patufet organitzen accions en el marc de la Setmana Europea per la Mobilitat Sostenible per reivindicar l’ús de l’espai públic per a les persones i una millora de la qualitat de l’aire a la ciutat.

El divendres dia 20, en el marc de la Setmana Europea per la Mobilitat Sostenible, es va celebrar el Park(ing) Day Barcelona. Es tracta d’un esdeveniment educatiu i reivindicatiu anual que té lloc en diverses ciutats  de tot el món. Diverses entitats, col·lectius i ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d’aparcament en parcs, jardins i altres formes d’espai públic amb l’objectiu de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient.
A la ciutat de Barcelona ho coordinen l’activitat Espai Ambiental Cooperativa i ISGLOBAL (entitats membres de la xarxa Barcelona + Sostenible) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Enguany, diverses escoles i instituts del programa Escoles + Sostenibles van participar-hi i les Escoles Sagrada Família de Gràcia i Nou Patufet han volgut explicar-ho.

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA
"La nostra contribució al Park(ing) day va sorgir arran del treball d'investigació que els grups que ara fan 5è i 6è van fer a 4t sobre la contaminació de l'aire, en concret el de l'entorn més proper, el de la nostra escola i espais de joc. Aquest treball, amb les seves variacions de cada un dels dos cursos, es va presentar al Congrés de Ciència. A finals del curs 18-19, ISGlobal ens va convidar a fer-ne una nova exposició a la Biblioteca Sagrada Família, i després a participar en la iniciativa Park(ing) Day. 
Així, divendres dia 20 de setembre ens vam situar a la cantonada de l'escola i vam ocupar, ben delimitada i tancada, una plaça de la zona de càrrega i descàrrega dels vehicles. Durant tot el matí, acompanyats per mestres i famílies voluntàries, l'alumnat de 5è i 6è, repartit en grups, explicava les investigacions i els resultats al públic que passava per allà, a l'alumnat d'altres cursos i també de l'escola veïna, Fructuós Gelabert. Disposaven d'uns paravents amb la mostra gràfica del treball. Van formular i respondre preguntes, van elaborar paranys de parafina (per caçar partícules en suspensió de l'aire), i van estar acompanyats per una representació d'ISGlobal, que oferien maduixeres als vianants i els convidaven a participar en un estudi per mesurar la quantitat de diòxid de carboni del nostre aire, ja que les fulles de maduixera el fixen a les fulles i actuen així com a marcador natural. Un matí fantàstic, amb el suport de tota la comunitat educativa i de botigues i persones veïnes. "



ESCOLA NOU PATUFET
“Ens vam apuntar a fer activitats durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible perquè creiem en un model sostenible de ciutat i de transport de tota la comunitat educativa del Nou Patufet. Sabem que si no fem canvis en el nostre dia a dia, no pararem el canvi climàtic que ja s'està produint. Tot això ho parlem, ho debatem a les aules i en traiem conclusions. Aquesta setmana vam començar per fer una enquesta sobre els hàbits de transport de tota la comunitat educativa. A les aules vam fer diverses dinàmiques i en van sortir uns gràfics que tenim penjats a la cartellera sostenible de l'escola. El Dia Sense Cotxes vàrem realitzar activitats al carrer Bruniquer, davant de l'escola, i van consistir en un parell de circuits de patinets, jocs de fusta gegants fets i pensats perquè es quedin a l'escola i una minipista de badminton. Van passar els cursos d'infantil i primària i ens ho vam passar d'allò més bé.
Des de la setmana passada i actualment estem continuant aquesta setmana amb la maleta de recursos de la mobilitat sostenible que vam demanar en préstec del Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA), fent algunes de les propostes que ens ofereix i que acaba de lligar amb el tema de la contaminació. No va ser una acció concreta de Park(ing) day com a tal però ens ha servit per sensibilitzar-nos una mica per ajudar a reduir l'estrès que està patint la nostra Terra.



No hay comentarios: