7 de octubre de 2019

Superpoders per canviar el món

La Fundació El Milà presenta “Los Cuentos de Ninots”, un projecte dirigit a la infància que busca fomentar l’apoderament dels infants entorn les problemàtiques mediambientals a través de personatges amb habilitats molt especials.

La Fundació El Milà és una petita entitat fundada al 2015 amb la voluntat de crear projectes innovadors i creatius relacionats amb l’art, el medi ambient, l’educació i el territori. El primer projecte d’aquesta entitat ha estat Los Cuentos de Ninots, un projecte dirigit a la infància que busca fomentar de forma entretinguda l’apoderament dels infants entorn les problemàtiques mediambientals que vivim a les ciutats, reflexionant i analitzant sobre el seu propi entorn i la relació amb ell. Aquest recurs s’ofereix amb la voluntat de donar suport a tots els espais i equips dedicats a la infància i l’educació.

El projecte inclou els següents recursos:
  • 5 llibres Los Cuentos de Ninots per cada centre escolar, on podreu trobar una vintena de superherois i superheroïnes imperfectes que, sense varetes màgiques ni poders increïbles, fan de les seves per canviar el seu entorn. Diverses il·lustracions i textos breus ens presenten aquest conjunt de personatges que, amb eines i poders inversemblants, ens acosten de forma original a diferents problemàtiques ambientals i urbanes, i ens desperten la il·lusió per transformar-les i millorar el nostre entorn més proper.
  • Un Dossier d’Activitats per cada grup que realitza l’activitat, que té com a fil conductor unes Olimpíades interplanetàries proposades pels mateixos Ninots. A partir de 12 activitats diferents donem reptes als infants perquè observin el seu entorn des de la reflexió, el compartir, el pensar i repensar la ciutat d’una forma diferent. Les experiències viscudes amb les diverses activitats s’han elaborat a partir de la pedagogia del lleure, l’animació recreativa, les emocions, l’expressió corporal i l’experimentació i la creativitat.

Valoracions de centres que han realitzat el projecte
Escola Santa Anna, Barcelona (centre d’Escoles + Sostenibles)
Aquest curs hem realitzar a la classe de p5 un taller de la Fundació el Milà sobre els ninots i els superherois i superheroïnes urbanes amb la Clara Nubiola. L’activitat va començar d’una manera imprevisible ja que va aparèixer un capgròs a la classe sense avisar sorprenent als infants i els va llegir uns quants capítols del conte dels “Ninots”. Tot seguit la Clara  els  va fer una proposta i d’imaginar i dibuixar els seus superherois per netejar i salvar el planeta. El resultat final va ser un mural preciós que vam penjar a la classe.

Valoració de la proposta:
Crec que és una proposta veritablement encertada i motivadora per nens i nenes d’aquestes etapes d’infantil i primària per diversos motius:
- La sorpresa inicial de l’activitat amb l’arribada del capgròs superheroi és un element molt atractiu i capta l’atenció dels menuts.
- La lectura en veu alta de diferents capítols del conte amb superherois veritablement divertits potencia la fantasia i imaginació.
- La proposta interactiva d’anar dibuixant superherois al costat de la il·lustradora (ells van quedar fascinats de com de ràpid i bé dibuixava) i anar creant un dibuix cooperatiu i dinàmic en el qual la fantasia dels nens i nenes hi tenia cabuda els va motivar molt. El fet que el dibuix s'adaptava  als dibuixos dels infants va ser fantàstic.
El resultat final del mural amb grans dimensions penjat a la classe va facilitar molt la conversa sobre la contaminació i la nostra part activa i responsable perquè vivim en aquest món. Nosaltres vam organitzar aquesta activitat dins del projecte dels oceans i la contaminació.

Els llibres i el dossier d'activitats estan disponibles al Servei de Documentació d'Educació Ambiental de la Fàbrica del Sol.

No hay comentarios: