27 de enero de 2020

Barcelona i Dangjin: teixint vincles educatius

Una delegació de professorat i membres de l’administració de la ciutat de Dangjin, a Corea del Sud, va visitar La Fàbrica del Sol i tres centres educatius per conèixer de ben a prop el programa Escoles + Sostenibles.
 
Fa uns mesos, Escoles+Sostenibles va ser convidada a la 9a trobada de Ciutats Educadores d'Àsia i del Pacífic, celebrada a​ la ciutat de Dangjin. Com a resultat d’aquella trobada, el Programa d’Educació, Avaluació i Recerca Ambiental de Corea (Korean Environmental Education Program, Evaluation and Research) es va posar en contacte amb l’equip del programa per conèixer Escoles+Sostenibles de més a prop.
Així doncs, la delegació coreana tenia l’objectiu d’aprendre com funciona el programa i conèixer alguns dels centres educatius de la xarxa. Per aquest motiu, el dilluns 13 de gener van visitar La Fàbrica del Sol i van compartir amb l'equip d’Escoles + Sostenibles visions sobre l’educació, la sostenibilitat, els objectius i la relació amb els centres educatius. Després van visitar l’Escola Virolai i, l’endemà, els instituts Maria Espinalt i Quatre Cantons. En tots ells van ser rebuts per alumnat i personal docent, els quals van fer d'amfitrions mostrant el seu centre, explicant com treballen, quins projectes porten a terme i com entenen l'educació. D’aquesta manera, hi va haver un intercanvi molt interessant sobre les maneres d'entendre l'aprenentatge, la gestió educativa i la missió dels centres educatius en la societat.
Pel que fa al programa d’Educació, Avaluació i Recerca Ambiental de Corea, que depèn del Ministeri de Medi Ambient de Corea del Sud, està desenvolupant des de fa tres anys un programa anomenat Dreaming Eco School Project, que pretén donar suport i promoure l’educació per la sostenibilitat en el món educatiu. A Corea del Sud existeix una assignatura de medi ambient que s’imparteix dels 12 als 19 anys però que cada centre educatiu decideix si l’inclou en el seu projecte curricular o no. L’objectiu de Dreaming Eco School Project és aconseguir la millora continua de l’assignatura, promoure la integració de l’educació ambiental en la resta d’assignatures i construir un context escolar ampli que inclogui la comunitat local. Així doncs, aquest programa ofereix assessorament i formació al professorat així com un pressupost per a cada centre. De moment, només 21 centres del país hi estan adherits.
Des d'Escoles + Sostenibles volem agrair els centres educatius de la xarxa que han acollit amb els braços oberts la delegació coreana. El personal de l’administració de Corea, que també ha visitat altres institucions, ha marxat amb les piles ben carregades i plena d'agraïments.

    

No hay comentarios: