27 de enero de 2020

Els ‘Bee Wrap’ causen furor!

L’alumnat del Col·legi Jesuïtes Gràcia-Kostka estén la iniciativa dels embolcalls de cera d’abella amb els instituts Pau Claris i Quatre Cantons i treballen conjuntament per a implicar la comunitat educativa i les famílies.

Un dels objectius del programa Escoles + Sostenibles és fomentar la capacitat de treball en equip, l’aprenentatge compartit i el treball en xarxa. En aquesta ocasió ha estat el Col·legi Jesuïtes Gràcia-Kotska, que, a través d’una iniciativa per prevenir la generació de residus, ha volgut compartir i estendre la seva experiència a dos instituts de la xarxa i així generar propostes per a millorar la sostenibilitat del centre i l’entorn. A continuació us deixem amb el relat de l’alumnat del col·legi que ens explica com han viscut l’experiència:
L’alumnat de 4t d’ESO del Col·legi Jesuïtes Gràcia-Kotska ha tingut l’oportunitat d’explicar a un grup de joves dels instituts Quatre Cantons i Pau Claris de Barcelona, la seva iniciativa de substituir els embolcalls d’un sol ús pels embolcalls sostenibles i reutilitzables “Bee Wrap”. Aquesta iniciativa es va presentar a l’Acte de cloenda d’Escoles + Sostenibles del curs passat (2018-2019) i es va publicar la notícia al butlletí d’Escoles + Sostenibles.

Però, què és el Bee Wrap?
La traducció literal seria embolcall d’abella, però es refereix, en aquest cas, a la cera de les abelles. Així, es tracta d’un embolcall reutilitzable, per a dur els entrepans o altres aliments, fet a partir de la cera de les abelles.
Com ho hem fet?
Per a la realització del taller, hem utilitzat cera d’abella ecològica planxada sobre una tela amb paper de forn. Netejant-lo simplement amb aigua freda es pot reutilitzar moltes vegades.

Aprenem conjuntament
Aquesta trobada també ha servit per posar sobre la taula experiències i propostes per a un canvi d’hàbits més sostenibles i més saludables per a totes les etapes educatives, ja que segons les dades d’un estudi realitzat pel programa Escoles + Sostenibles, l’ús d’embolcalls reutilitzables a la secundària presenta valors molt baixos. Recordem que els embolcalls i envasos d’un sol ús són una les fonts més grans de residus, i és per això que iniciatives com els embolcalls reutilitzables són molt necessàries. L’alumnat dels instituts que ens han visitat ha estat molt engrescat amb el taller i està decidit a compartir l’experiència amb els seus companys.
A més, durant la sessió s’ha generat en col·laboració un document de treball en què s’han definit propostes respecte a l’ús d’embolcalls reutilitzables per dur a terme els següents objectius:
  • Implicar les famílies
  • Motivar l’alumnat de secundària
  • Sensibilitzar sobre la problemàtica de l’extracció/la gestió de l’alumini i la generació dels residus a l’esmorzar
  • Mantenir l’ús de l’embolcall reutilitzable al llarg del temps
  • Implicar el professorat en el canvi d’hàbits

No hay comentarios: