20 de enero de 2020

Donar, intercanviar i demanar en préstec

L’emergència climàtica en què ens trobem fa que sigui imprescindible reduir la quantitat de residus que generem. Però, com podem fer-ho? Us presentem alguns llocs web i iniciatives que treballen l’economia circular en aparells electrònics, mobles i altres materials.
 
Una iniciativa que permet allargar la vida útil dels dispositius electrònics, al mateix temps que promou l’economia circular i crea nous llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social. Aquesta plataforma està destinada a entitats sense ànim de lucre o de l’economia social, escoles, cooperatives o persones individuals en situació de vulnerabilitat. Alguns dels productes que s’ofereixen són ordinadors, impressores, tòners, entre altres. Fes-hi un cop d’ull i descobreix tot el que pots estalviar, tant econòmicament com en l’emissió de residus!

 

Des de la xarxa Barcelona + Sostenible, disposem d’un espai de materials en donació. Algunes organitzacions tenen excedents de materials, fan canvi de mobiliari o viuen altres situacions que generen objectes susceptibles d’esdevenir recursos per a altres membres de la xarxa. Altres vegades, les organitzacions s’adrecen a la xarxa per sol·licitar allò que necessiten específicament per a activitats o serveis. Avancem cap a l’objectiu residu 0 a través d’aquest espai de materials en donació, un portal per facilitar l'aprofitament de recursos, allargar-los la vida útil i promoure un consum responsable. Aquest principi queda recollit a l'objectiu 5 del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, "L'ús racional dels recursos, de la societat del consum al consum responsable".

El projecte de la Biblioteca de les Coses és una iniciativa pionera d’economia col.laborativa que consisteix en un servei de préstec d’objectes obert a tothom. La idea va ser proposada per les entitats Rezero i Nusos i ha estat impulsada per un grup promotor de veïnes del barri. Des de l’organització, fan una crida a persones, entitats i empreses per a la donació d'objectes. Cada dimarts i dijous de 17:00 a 19:00 podeu portar al Casal Ca l'Isidret els objectes que vulgueu donar.

Es tracta d’un punt de trobada per a l'aprofitament dels recursos sobrants de les empreses del districte 22@ i de tota Barcelona. Un espai on mostrar, intercanviar i reutilitzar aquells materials que les empreses llencen i que encara poden ser útils. Des de l’organització, parlen de ‘la botiga de subproductes de Barcelona’. A més, apunten que la iniciativa pot ser una oportunitat per crear sinergies entre empreses i potenciar l'economia circular al 22@. 

ALTRES WEBS D'INTERÈS
Espai d'intercanvi Barceloneta: 
L'Espai d'intercanvi Barceloneta , ubicat a La Fàbrica del Sol, és un nou servei basat en l'intercanvi de múltiples materials i objectes orientat a la ciutadania i a les entitats del barri de la Barceloneta i del seu entorn. Coordinat per l'Ajuntament de Barcelona, s'emmarca en el Compromís de Barcelona pel Clima, on mitjançant l'acció col·lectiva es vol aconseguir la reducció dels nivells d'emissions de CO2 pel 2030.

Espais de materials en donació i intercanvi o préstec:
Guanyem-hi tots (Federació de Voluntariat Social de Catalunya) 
Millor Que Nou i Blog del Millor que Nou (Àrea Metropolitana de Barcelona) 
Pont Solidari (Fundació Banc de Recursos) 
Projecte R-R (Club EMAS)
Residu Recurs Borsa de subproductes i matèries primeres (Agència de Residus de Catalunya) 

No hay comentarios: