27 de enero de 2020

Treballar el medi ambient de forma interdisciplinària

Dibuixos, fotografies, instruments musicals o joguines creades a partir dels residus generats a l’escola són algunes de les iniciatives de l’exposició de l’Escola Sagrada Família després de dues setmanes de treball intens al voltant de la sostenibilitat.

L’Escola Sagrada Família celebra un cop l’any l’Eix Transversal, un treball interdisciplinari de tots els nivells (des d’educació infantil fins sisè de primària) que es fa simultàniament durant dues setmanes i que acaba amb una exposició oberta a tota la comunitat educativa i al barri, que dura dues setmanes més. El curs passat es va tractar el tema de la contaminació acústica i enguany, ha girat al voltant del medi ambient.
El projecte de l'Eix transversal es desenvolupa de forma més intensa entre mitjans i finals de novembre, tot i que el professorat pot decidir començar a treballar o a introduir la temàtica abans. Durant les dues setmanes que engloben el projecte, l’alumnat realitza treballs individualment, en grups petits i en grups més grans.
 
Així, el resultat final és una exposició i, entre personal docent i alumnat, decoren la planta baixa de l'escola amb tot el material creat durant les dues setmanes que dura l’activitat. D’aquesta manera es mostra la feina feta a tothom. S’obre també l’exposició a famílies i persones del barri per compartir el treball realitzat i conscienciar visitants i alumnat.
Així doncs, en l’edició d’enguany, l’exposició va incloure dibuixos fets pels més menuts sota el títol “què entenem per medi ambient?”, iniciatives per a reutilitzar els residus i convertir-los en joguines o instruments musicals i tallers per a conscienciar sobre la importància de l’ús de bosses de roba i de cantimplores. També va haver-hi espai per a presentar els resultats d’algunes activitats que van dur a terme durant les dues setmanes de l’Eix Transversal: per exemple, van exposar, a tall de denúncia, alguns dels residus que una part de l’alumnat va trobar per la sorra o dins l’aigua en la sortida que van fer a la platja.
A més, l’exposició va comptar amb “Greta activista mediambiental”, un espai creat en honor a la jove activista sueca Greta Thunberg, que està servint d’inspiració al jovent d’arreu del món. Finalment, hi va haver lloc per a experimentar i per a fer maquetes que permetessin adonar-se de forma molt visual de com de gran i greu és la dimensió del problema. Els resultats d’aquests experiments i les maquetes també van exposar-se.
 
Els últims anys s’ha treballat amb altres assumptes relacionats amb la sostenibilitat, com el consum responsable, el comerç just o els drets humans.
> Notícia butlletí febrer 2018 “Treballem en la prevenció de la contaminació acústica” (Eix transversal Sagrada Família 2017-2018)

No hay comentarios: