15 de noviembre de 2023

Impulsant un comerç de ciutat més sostenible

 Durant l’últim mes, s’han portat a terme diferents formacions específiques per a activitats comercials i professionals  de la Xarxa Barcelona + Sostenible  per acompanyar-los en el seu camí cap a una gestió més sostenible i eficient. 

Eficiència energètica del comerç
El passat 4 d’octubre, en el marc del programa Carrega't d'energia es va dur a terme un taller teòric-pràctic, específic per als membres de Comerç + Sostenible, sobre estalvi i eficiència energètica amb la participació de diversos establiments i entitats de la ciutat de Barcelona.

La sessió la va impartir la Sofia Recio, formadora d’Ecoserveis i en el marc del programa Carrega't d'energia, i va proporcionar unes nocions bàsiques dels punts clau a tenir en compte a l’hora de millorar l’eficiència energètica dels comerços o centres d’activitat econòmica. Un dels propòsits del taller era donar a conèixer diferents formes per aconseguir una reducció dels consums d'energia, principalment electricitat i gas, fet que va associat a un estalvi a la factura corresponent.

Consulta la presentació de la 1a sessió
Checklist per fer una autoavaluació

 Prevenció i correcta gestió de residus

El 10 d'octubre, dins la programació d'activitats de Comerç + Sostenible, es va realitzar la sessió formativa sobre "Prevenció i correcta gestió de residus", amb la participació de diversos establiments i entitats de la ciutat de Barcelona.

A la sessió es van proporcionar coneixement i eines per prevenir la generació de residus als establiments comercials, així com recordar els criteris de correcta classificació dels residus i per què és necessari fer una òptima segregació. Les bones pràctiques de prevenció i classificació dels residus afavoreixen que es faci un reciclatge més eficient, consumint menys recursos i incrementant la quantitat de materials que es poden reciclar.

També es van conèixer algunes de les iniciatives impulsades des del Compromís Barcelona Plàstic Zero per reduir els residus plàstics, entre les quals destaquen el consum d'aigua sense envasar, utilització d'elements reutilitzables o d'envasos i gots retornables.

Consulteu la presentació de la 2a sessió

 Bones pràctiques ambientals

El 19 d'octubre es va oferir una formació sobre bones pràctiques ambientals als establiments comercials, amb la participació de més d'una desena d'establiments. L'objectiu de la sessió va ser proporcionar unes nocions bàsiques sobre com aconseguir implantar bones pràctiques als establiments comercials al voltant de quatre àmbits: aigua, energia, soroll i residus.

La sessió la va impartir Maica Salas, formadora de Solucions Integrals per als Residus, S.A., i va donar alternatives de bons hàbits i consells per a l'estalvi de recursos pels diferents vectors ambientals.

Consulteu la presentació de la 3a sessió

Enverdeix el teu espai

El passat 25 d'octubre, va tenir lloc l'última formació de tardor del programa d'activitats de Comerç + Sostenible, a la qual va participar una vintena de persones.
Aquesta sessió forma part de l'Enverdim, un nou servei per a la promoció del verd en l’àmbit privat a través de formacions, assessoraments i dotació de recursos, entre d’altres i emmarcat al Pla Natura Barcelona 2030.

La formació la va impartir la Mireia Teixidor, formadora del Parc del Laberint.

Es va parlar sobre la importància dels espais verds a la ciutat i dels seus beneficis socials, ambientals i patrimonials, posant èmfasi en la gestió ecològica del verd davant del context de sequera. Es va donar una visió general dels factors que condicionen els espais verds: la tipologia d’espais i els criteris de disseny. Es van compartir estratègies, experiències i recursos, a més de  resoldre dubtes.

Les persones assistents a aquesta formació a més tindran opció de participar posteriorment a unes càpsules específiques d'ampliació de contingut, així com a un assessorament personalitzat.

Comerç + Sostenible

El programa Comerç + Sostenible és el programa de l’Ajuntament de Barcelona adreçat a les entitats de comerç i establiments comercials que han signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.

Amb l’adhesió al Compromís, els signants assumeixen la seva part de responsabilitat en la construcció d’una Barcelona més sostenible, es comprometen a desenvolupar accions en el seu àmbit de treball i a difondre-les.

Aquests actes digitals van generar unes emissions totals de 9,52 Kg de CO2 que han estat compensades en el projecte Andra Pradesh Wind Power Project. S'ha utilitzat l’eina Clean CO2 per calcular les emissions generades.

No hay comentarios: