12 de marzo de 2018

Intercanvis i noves idees al Tiguem Cura del Planeta

Un total de 110 joves de 27 centres de Catalunya comparteixen les seves propostes per millorar les problemàtiques ambientals a la sisena edició de la Conferència “Tinguem Cura del Planeta”.
 
El passat 27 de febrer, la Casa del Mar i el Centre Cívic Albareda van acollir la VI Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta, que va reunir prop de 110 alumnes de 27 centres de tota Catalunya. Aquesta jornada es coorganitza a través de la Xarxa d’Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya, l' Agenda 21 Escolar de Sant Feliu de Llobregat i Escoles + Sostenibles de Barcelona, totes elles membres de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).
Enguany s'ha celebrat la sisena edició d’aquesta conferència a nivell català, que es va iniciar amb la benvinguda a càrrec de Paula Pérez, coordinadora d’Escoles Verdes de la XESC. L'Adriana Cervera i en Ferran Montero, dos alumnes dels centres Col·legi Sant Ramon Nonat (Barcelona) i Escola Mestral (Sant Feliu de Llobregat), van exposar la seva experiència en anteriors edicions de la jornada. “Vosaltres sou el motor del canvi." i "Els petits gestos són poderosos” van ser algunes de les frases que més va ressonar durant la benvinguda. També es va comptar amb la presència de Teresa Franquesa, directora de la Direcció d’Estratègia i Cultura de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, que va comparar la sostenibilitat amb la forma d’un donut. " Un donut té dos límits: un interior, per sota del qual no es compleixen les condicions de benestar i dignitat de les persones, i un d'exterior, per sobre del qual hi ha una degradació ambiental, que afecta a tots els éssers del planeta. Entre aquests dos límits, es troba l'anomenat 'espai segur i just per la humanitat', on hi té lloc un desenvolupament inclusiu i sostenible". Per a més informació, consulteu el web del Centre de Resiliencia d'Estocolm, des d'on sorgeix aquest concepte.
Posteriorment als parlaments, l’acte es van desplaçar al Centre Cívic Albareda, on els joves van realitzar entre ells un intercanvi d’experiències i projectes. La regressió de les platges, la contaminació de l'aire, la generació i separació dels residus, la propagació de les espècies invasores, la mobilitat i el soroll són alguns exemples dels temes que els joves van compartir, alhora que les accions i bones pràctiques per pal·liar aquestes problemàtiques.  
Paral·lelament, els reporters i reporteres de la Premsa + Sostenible es van posar en marxa per retransmetre en directe tot l’esdeveniment. Fotografies, vídeos, tweets, entrevistes... anaven recollint tota la informació de l’acte per compartir-la a les xarxes socials a través de l’usuari de Twitter @premsa_sost, de l’Instagram @premsa_sostenible i el blog Premsa + Sostenible, mitjantçant els hashtags #Confint #EscolesVerdes #EscoleSostenibles.
Amb un grapat de bones idees i iniciatives agafades durant la primera part del matí, va arribar el moment de fer una petita pausa per esmorzar. Després del mos, alumnat i professorat es van repartir en grups, i, a través de diverses dinàmiques, van compartir les problemàtiques ambientals i les accions analitzades. També es van relacionar amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i com a conclusió, de cada grup, van sorgir diversos compromisos que posteriorment es van utilitzar com a base per crear el manifest.
Ja finalitzades les dinàmiques, es va fer una pausa per dinar. Per la tarda, els joves es van organitzar en grups per realitzar quatre tallers diferents: manifest, facilitació gràfica, dansa i cançó. El professorat es va reunir per realitzar un taller de comunicació.
En els diferents espais els joves van utilitzar la seva creativitat i enginy per desenvolupar el que havien escollit: escriure, dibuixar, composar, ballar, innovar i reflexionar eren les premisses de les activitats. Un cop acabades, es van posar en comú entre tots els grups a l'espai de la Casa del Mar.
De nou, alumnat i professorat es va reunir a la sala principal per compartir la cançó que els joves havien composat, van llegir el manifest, van mostrar-nos un bonic espectacle de dansa i la infografia que van dibuixar per ensenyar les problemàtiques ambientals. Per últim, la Premsa + Sostenible va compartir el vídeo-resum de tota la jornada, que van elaborar a partir de les declaracions de les persones assistents i de tot el material audiovisual que van anar recollint al llarg del dia.
Abans de marxar, cada alumne va dipositar el seu vot per escollir els que seran els representants de la Conferència Catalana que aniran a la propera Conferència Estatal.
Finalment, Ferran Miralles, Director General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va intervenir a l’acte destacant la importància de la implicació dels joves en resoldre les problemàtiques ambientals i la força que generen aquests tipus de trobades.
I un any més, el lema del Tinguem Cura del Planeta segueix més vigent que mai: si no és ara, quan? Si no som nosaltres, qui?
 

No hay comentarios: