12 de marzo de 2018

Robots i ciència per millorar el cicle de l'aigua

Quatre centres d’Escoles + Sostenibles participen a la First Lego League a la Universitat Politècnica de Barcelona, un torneig amb el repte de buscar solucions per al cicle humà de l’aigua.

Un cop més, membres d'una organització de Barcelona + Sostenible i centres d’Escoles + Sostenibles es troben per parlar de la sostenibilitat. La Universitat Politècnica de Barcelona, organització membre de la xarxa Barcelona + Sostenible, va acollir dos tornejos de la First Lego League, que tenien per tema principal la millora del cicle humà de l’aigua. En aquestes activitats hi participen més de 200 estudiants de primària i secundària d’entre 10 i 16 anys, distribuïts en 22 equips, de 17 centres educatius de Barcelona, dels quals 4 formen part d’Escoles Sostenibles.
La intenció del torneig és que els joves investiguin i resolguin problemàtiques actuals, apliquin conceptes matemàtics i científics en la vida real, desenvolupin habilitats i competències com el treball en equip, la resolució de problemes i la comunicació, i participin i s'hi diverteixin. Els equips van utilitzar la seva creativitat per dissenyar una solució innovadora per resoldre un problema real, i, a més, amb el joc del robot, van dissenyar, construir i programar robots. Durant les més de deu setmanes de preparació, els equips guiats per un entrenador van construir i programar, alhora que que van explorar la seva solució de millora a una problemàtica identificada entorn al repte i van preparar una presentació dels resultats de la seva investigació.
El premi Fundació Scientia al Guanyador se l'ha endut l'equip K^3, del Col·legi Sant Ramon Nonat. El primer premi als Valors First Lego League ha estat per l'equip AQUABOX, de l'Escola Ítaca. I el primer premi Aigües de Barcelona al Projecte Científic l'ha guanyat l'equip Be Pa Team, de l'Escola Betània Patmos. Per últim, el Premi al Comportament del Robot ha estat per l’equip Electabuzz, de l’Escola Jesuïtes Gràcia-Col·legi Kostka, totes elles membres del programa Escoles + Sostenibles.
Aquests tornejos han estan organitzats a tot el territori espanyol i donen accés a la Gran Final FIRST LEGO League Espanya, que tindrà lloc els dies 10 i 11 de març a Logronyo. Els premiats en aquesta final tindran l’oportunitat de participar en diferents tornejos internacionals.
D’aquests 16 equips, vuit hi participen a través del Pla Social que la Fundació Scientia, entitat promotora de FIRST LEGO League a Espanya, ha posat en marxa aquest any. El pla té com a objectiu potenciar el talent de nois i noies que provenen d’entorns més desafavorits per tal que el foment de la ciència i la tecnologia arribi a tots els centres educatius, sigui quina sigui la seva situació.

No hay comentarios: