21 de enero de 2017

Noves propostes per a la gestió d'envasos

L’estudi de l’AMB i la fundació ENT analitza la possibilitat d'implantar un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos des del punt de vista tècnic, econòmic i legal dins l’àmbit metropolità.


Durant el passat mes d’octubre l’Àrea Metropolitana de Barcelona va publicar “L’estudi sobre la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR)”. L’estudi, elaborat per la consultoria ENT, analitza les característiques i les circumstàncies que s’han de donar perquè un sistema com aquest es pugui implantar en l’àmbit metropolità.
Pel que fa a la seva viabilitat, l’estudi apunta que no hi ha capacitat normativa per a què sigui aplicat de forma obligatòria per part de l’AMB. Tanmateix, existeix l’opció d’implantar un sistema amb retorn (SDR), sense dipòsit previ, però tot i que és viable a nivell legal, resulta complicat de mantenir econòmicament.
Fa dècades que a l’àrea metropolitana ja no es fa ús d’aquest sistema (excepte a l’àmbit de l’Hosteleria i la restauració). Tot i això, es poden trobar diversos exemples d’èxit d’implantació de SDDR en països com Alemanya, Suècia o els Estats Units.
Per acabar, l’estudi conclou que aquesta implantació podria ser efectiva en casos i contextos singulars. S’especifica que s’hauria de donar la casuística de que hi hagi una frontera física, que l’envàs tingui unes característiques especials o bé que es doni en un context de concessió pública. Amb aquestes circumstàncies, s’ha dissenyat una prova pilot: un SDDR per envasos de beguda d’un sol ús a la platja de Can Camins del Prat de Llobregat amb la qual es volen obtenir resultats amb exemples reals.

No hay comentarios: