3 de diciembre de 2018

Entrevista: Col·legi de Biòlegs de Catalunya

"Els biòlegs treballem en un ventall de camps molt ampli i som persones professionals pioneres en la defensa del medi ambient." Jose Luís Casanova, representant de la Comissió de Medi Ambient del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

En què consisteix la teva tasca al Col·legi de Biòlegs de Catalunya?
Actualment formo part de la comissió del medi ambient del Col·legi de Biòlegs de Catalunya. El que fem és, entre d’altres, reunir-nos periòdicament per fer promoció del medi ambient a través d’articles d’opinió que publiquem, participació en la consulta prèvia de normatives i cursets de formació.

Quin és el paper dels biòlegs i les biòlogues en la lluita contra el canvi climàtic?
Els biòlegs treballem en un ventall de camps molt ampli i som persones pioneres en la defensa del medi ambient. Tot i que ara hi ha molts altres àmbits que estudien el canvi climàtic, nosaltres vam ser dels primers en parlar-ne.

Què és el que més valores de la jornada “Fem Xarxing”?
Nosaltres valorem molt positivament les trobades sobre sostenibilitat com el Fem Xarxing i el fet de poder formar part d’accions participatives en les quals conèixer d’altres agents importants que treballen per a la sostenibilitat. Com a suggeriment de millora, i tenint en compte la importància de la participació transversal i la obtenció de resultats positius per a la societat, podria haver-hi més representants d’altres àmbits, com associacions de veïns, representants del districte i estudiants. El compromís general és la defensa del medi ambient i l’adaptació a les necessitats socials. La societat progressa però cal alhora defensar la salut ambiental. Per tant, participar en una jornada multidisciplinària com aquesta ens dona eines per avançar en la nostra comissió.

Com ha estat l’adaptació del Col·legi de Biòlegs de Catalunya als criteris de sostenibilitat?
Des d’un inici, fem servir paper reciclat, i tenim en compte l’estalvi d’energia i d’aigua. Ara, gràcies a les noves tecnologies, organitzem jornades en streaming (estalviem energia del desplaçament de les persones assistents perquè ho segueixen per Internet) i entre els col·legiats les comunicacions són online i sense paper. La revista semestral és on line, però també es fa un tirada curta en paper. També el nostre proveïdor d’energia és “SOM ENERGIA”, que només treballa amb energia de l’àmbit sostenible. Els llums de les dependències de la nostra seu s’han canviat per leds, per tant amb estalvi energètic. 
Nosaltres ens sentim orgullosos de la nostra tasca però som ambiciosos i ens agradaria obtenir millors resultats. Com a entitat, ens adonem que som útils a l’hora de trobar respostes a les qüestions que se’ns plantegen.

Què t’emportaries a una illa deserta?
Aigua, un aliment vegetal i un llibre.

No hay comentarios: