17 de diciembre de 2018

Per unes festes + sostenibles

Com podem celebrar-les de forma més responsable? Evitar el malbaratament o comprar de forma racional són maneres d’aportar el nostre granet de sorra per al medi ambient durant aquestes dates assenyalades.

  • CONSUM RESPONSABLE

Fira de Consum Responsable
L’Ajuntament de Barcelona organitza tot un seguit d’activitats i propostes per celebrar les festes d'hivern. Enguany es repeteix la Fira de Consum Responsable que s'ubica a la plaça Catalunya del 21 de desembre al 4 de gener. La fira és l’espai que, per Nadal, mostra a la ciutadania com el consum responsable, l’economia social i solidària i de proximitat és ja una realitat a Barcelona. Al llarg de dues setmanes, es mostrarà com és possible comprar i consumir de manera sostenible i solidària oferint productes, serveis i activitats d’empreses i entitats que promouen i fan activitat econòmica i sociocomunitària durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat.


 
Guia “Nadal + Sostenible”
Aquesta publicació de la Diputació de Barcelona recull els consells per un Nadal més sostenible. Aquests es distribueixen en vuit apartats corresponents als àmbits de la natura, els àpats nadalencs, els residus, els regals, les joguines, la mobilitat sostenible, l’energia i el comerç just

Consells sobre consum responsable de la Generalitat de Catalunya
El consum desmesurat té conseqüències en el medi ambient. L'augment de la mobilitat, l'increment de la despesa energètica i la utilització d'elements ornamentals naturals, com ara els avets i la molsa, són algunes de les pràctiques que tenen impacte en l'entorn. Però, a més a més, com més consumim, més deixalles produïm. Per Nadal es duplica la quantitat d'escombraries que genera cada persona i es llencen grans quantitats de cartró, paper, porexpan, plàstics i vidre, a més de tot el menjar que sobra.
Un Nadal sostenible: Diputació de Barcelona i Fundació Pere tarrès:

S’apropa Nadal. Qui més, qui menys farà o rebrà algun regal. Aquesta època de l’any es converteix en una oportunitat per reflexionar sobre les nostres compres. I és que cada acte de consum que fem té associades unes repercussions, no només econòmiques, sinó també ambientals i socials. Consumir de manera responsable és una de les mesures més efectives per tenir cura del medi ambient i, alhora, de la salut de les persones.

  • JOGUINES
     
La transmissió de valors a través de les joguines
#trenquemestereotips és una actuació de sensibilització a les xarxes socials que convida a prendre consciència de la importància del temps de joc per educar els infants en els valors de l’equitat entre homes i dones. #trenquemestereotips convida a mostrar a través de les xarxes socials el compromís per deixar enrere els estereotips sexistes en les joguines.

> Campanya #trenquemestereotips de la Generalitat de Catalunya
> Recull temàtic sobre del Centre de documentació Joaquima Alemany i Roca

Aquest Nadal, regala jocs i joguines no sexistes
Amb el lema "Les joguines no tenen sexe. Tothom pot jugar", l’Ajuntament  de Barcelona continua la campanya de sensibilització per fomentar el regal de jocs i joguines que no estereotipin els nens i les nenes. L’objectiu és conscienciar la ciutadania que la compra de joguines implica un acte de responsabilitat, ja que per mitjà del joc es poden transmetre patrons i models relacionals basats en el respecte i la igualtat d’oportunitats.

Renova les teves joguines
L’Ajuntament posa en marxa una nova edició del programa “Renova les teves joguines” per promoure un segon ús i fomentar l’intercanvi entre la ciutadania de les joguines que es troben en bon estat però que no fem servir. Entre el 27 de novembre i el 23 de desembre podeu portar les vostres joguines a quinze equipaments municipals.

Joguines i articles de puericultura
Tradicionalment el Nadal s'associa amb la compra de regals per a petits i grans. La Generalitat ofereix alguns consells que us ajudaran a comprar joguines amb responsabilitat.

> Joguines i articles de puericultura
 

  • ADOPCIÓ D'ANIMALS
     
Per Nadal, millor adopta!
A l’espai Millor Adopta!, situat a la plaça de Catalunya els dies 22 i 23 de desembre, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), així com diverses entitats protectores d’animals, presentaran a la ciutadania alguns dels animals que tenen en acollida i que busquen una nova llar. Amb l’objectiu de donar-los a conèixer, es faran desfilades dels animals en adopció al matí i a la tarda. També hi haurà pintacares per a infants, contes molt solidaris i moltes més activitats.
MALBARATAMENT
Som Gent de Profit
​Bona part dels records que tenim lligats a aquestes dates són entorn d'una taula, dinars i sopars en família i amb amics compartint una bona estona. A vegades, però, aquests àpats signifiquen un malbaratament alimentari que es pot evitar. Elaborar llistes per anar a comprar, calcular les quantitats necessàries i plantejar opcions de conservació del menjar no consumit evitarem que alguns aliments i recursos acabin a les escombraries. La Campanya de comunicació "Som Gent de Profit" de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana i l'Ajuntament de Barcelona ens ofereix recursos i idees per tal de conscienciar la població sobre aquesta problemàtica.

RECICLATGE
 
Tallers nadalencs “Millor que nou”

Tallers i xerrades de prevenció de residus que aquest desembre se centren en la temàtica nadalenca. Fer un arbre de nadal amb fustes, embolicar els regals de manera sostenible o fer adorns nadalencs són alguns exemples de les activitats que hi podreu trobar.

+ INFO

No hay comentarios: