26 de mayo de 2020

El confinament dona un respir a la Terra

La Comissió Ambiental de l’Escola Vedruna Gràcia dissenya diversos elements comunicatius i un itinerari de pistes virtual per conscienciar la comunitat educativa sobre l’impacte del confinament a la sostenibilitat de la ciutat i de la Terra.
La relació entre confinament i sostenibilitat és estreta i té molts matisos; d'una banda, com ja s’ha anunciat des dels diversos mitjans de comunicació, la contaminació de la ciutat s’ha reduït dràsticament i ha arribat a nivells que no teníem des de feia 100 anys. D'altra banda, sembla que als espais amb més contaminació, el virus ha tingut més incidència i ha afectat negativament a les persones que estaven malaltes. 
Tenint en compte aquest context, la Comissió Ambiental de l’Escola Vedruna-Gràcia ha volgut aprofitar aquesta situació excepcional per fer difusió d’alguns dels efectes que està tenint sobre el medi ambient de la ciutat el fet que la població de Barcelona estigui confinada. Han iniciat una campanya comunicativa amb publicacions a les xarxes socials de vídeos, fotografies i infografies per tal de donar a conèixer i sensibilitzar a la resta de l’escola (alumnat i professorat) i ha creat un joc virtual amb un itinerari per fer de tècnic/a ambiental. Però... Com va començar tot això? 
Primerament, es van reunir virtualment mestres, professorat i alumnat d’ESO i Batxillerat de la Comissió Ambiental per definir quins missatges volien difondre i quines reflexions se’n podien treure d’aquest estat d’alarma. Amb aquestes reflexions, posteriorment es van crear infografies sobre tres temàtiques: l’impacte del confinament en la reducció de la contaminació atmosfèrica i marina, la capacitat de la Terra per absorbir l'activitat humana i la gestió de residus porta a porta en cas de positius en covid-19 o persones en quarantena. 
Els delegats ambientals de cada curs en van fer difusió i també van demanar que es compartís entre els tutors, professorat i la resta de la comunitat educativa: 
Els i les alumnes de la comissió d’Escoles+Sostenibles han estat fent recerca. S’han adonat que les aigües de diferents ciutats estan més netes des que estem confinats. Dades per reflexionar, encara estem a temps de millorar el nostre entorn.
Mostra la imatge al TwitterMostra la imatge al Twitter
Llegeix els altres tuits de l'usuari Vedruna Gràcia
Des de la comissió d’Escoles+Sostenibles, ens hem adonat que des que estem confinats a casa, els nivells de contaminació de l’aire han baixat de manera considerable, una evidència més que demostra que la causa d’aquesta contaminació és el trànsit de cotxes i motos.
Mostra la imatge al TwitterMostra la imatge al TwitterMostra la imatge al Twitter
Llegeix els altres tuits de l'usuari Vedruna Gràcia

Per altra banda, es va crear un itinerari virtual que mostra evidències per respondre a la pregunta: "De quina manera la situació de confinament ha afectat alguns dels indicadors de la sostenibilitat a Barcelona?". A través d’aquest joc de pistes creat amb diferents plataformes com Google Maps, Padlet Thinglink es recollien de forma exhaustiva diverses dades dels indicadors de sostenibilitat de Barcelona (contaminació atmosfèrica, acústica i marina) i com la situació de confinament respecte a la normalitat, les ha variades.
Per començar l’itinerari, només s’havia d’entrar en un enllaç de Google Maps. Si esteu llegint aquesta notícia, animeu-vos a endinsar-vos-hi! Vosaltres també podeu fer-lo.
A cada punt s'hi troben enllaços amb què es poden descobrir diferents evidències de com han variat els indicadors de sostenibilitat. També es pot trobar una pissarra compartida Jamboard on s’hi recullen un seguit de titulars sobre notícies organitzades per temàtiques. 
Un cop acabat l'itinerari virtual, alumnat i professorat van tenir l’oportunitat de gravar-se en vídeo per donar la seva opinió i compartir les seves reflexions. Us en compartim alguns: 





No hay comentarios: