29 de mayo de 2020

Manifest del Grup de treball del Verd i la Biodiversitat

“La Covid-19 ha fet evident que la crisi sanitària i la crisi ecològica van juntes. Ara que repensem la ciutat, el verd urbà és vital per fer ciutats regeneratives, saludables i, sobretot, resilients per al futur. En els nous models de ciutat, el verd i la biodiversitat tenen un paper clau per garantir la nostra salut” . Grup de Treball del Verd i la Biodiversitat de Barcelona + Sostenible.

 1. Plans i estratègies: Impuls d’iniciatives púbiques i privades per fomentar el verd i la biodiversitat

    1. Continuar desplegant el Pla del Verd i Biodiversitat com a estratègia de ciutat. Funció vertebradora.
    2. Enverdir els equipaments públics de la ciutat: centres educatius, centres de salut, centres cívics, centres esportius i centres de gent gran com una forma de garantir l'accés al verd a les diferents franges d'edat a tots els districtes de la ciutat. Incentivar que també es faci en els equipaments privats.
    3. Seguir desplegant el programa superilles, una oportunitat per augmentar verd i reduir mobilitat en vehicle privat.
    4. Dotar la ciutat d’espais verds multifuncionals que facilitin la cohesió social.
    5. Posar en valor els solars urbans i renaturalitzar els solars amb sòl impermeable, tant municipals com privats (pla buits, mans verd, mecenatges, custòdia urbana…).
    6. Incorporar l’element natura a oficines i llocs de treball, a través dels criteris de disseny d’oficines i seguretat i salut en el treball.
    7. Adequar el funcionament de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins a una visió plenament d’acord amb el Pla del Verd i Biodiversitat, tant en qüestions tècniques com de governança i participació.
    8. Desplegar una campanya d’educació i comunicació ambiental enfocada a la valorització del verd urbà.
    9. Establir dins el Pla del Verd i la Biodiversitat, un pla de seguiment de les espècies més bioindicadores i que tenen poblacions crítiques a Barcelona. 
    10. Impulsar mesures per evitar el desenvolupament de la gentrificació verda.
    11. Potenciar la naturalització dels estanys públics i privats, dotant els públics del personal i equipament de manteniment necessari.
    12. Crear una divisió de fauna dins de Parcs i Jardins encarregada de potenciar aquest grup taxonòmic dins de la ciutat (amb projectes de reintroducció de fauna urbana, potenciació de poblacions i seguiments de les mateixes).
    13. Apostar seriosament per espècies de flora autòctona en els espais verds i per potenciar els arbustos i les praderies en detriment de les zones de gespa amb alt cost de manteniment.
    14. Abandonament de tots els tractaments químics de síntesi en jardineria.
    15. Adaptar a tots els parcs urbans el Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS).
    16. Difondre el compostatge comunitari (parcs urbans, horts, Pla Buits, comunitats de veïns i veïnes…) com a instrument per potenciar la biodiversitat urbana i l’educació ambiental.
    17. Compliment de l’obligatorietat d’identificar amb un xip i obligar a esterilitzar tots els animals de companyia. A més, prohibició de venda de cadells de gossos i gats.
    18. Control de fauna amb metodologies ètiques i no agressives.

      2. Econòmic i financer: Incentius, subvencions i ecotaxes per enverdir la ciutat
     
      1. Destinar almenys el 0,5% de l’IBI per crear un fons de finançament de projectes de verd i biodiversitat. Impulsar projectes públics amb caràcter estrucural per assegurar la connectivitat ecològica i l’accessibilitat equitativa als serveis ecosistèmics, oferint subvencions a col·lectius i associacions privades,
        1. Link:  tal com fan els ajuntaments de Viladrau, Maçanet o Les Planes d’Hostoles, Rubí i Vilanova i la Geltrú.
      2. Crear incentius fiscals a la iniciativa privada per fomentar i protegir el verd i la biodiversitat, com la reducció d’impostos municipals per ampliar el verd en les zones de treball.
      1. Mantenir, ampliar i crear subvencions i concursos que promoguin el verd a la ciutat: rehabilitació en verd (cobertes verdes, murs verds…), creació de nous espais (espais comunitaris, jardins,...)
      1. Estudiar la possibilitat de crear “ecotaxes” aplicables a les activitats econòmiques que influeixen sobre el verd i el medi ambient (turisme, construcció, etc.)

         
        3. Legislació i normativa: Adaptació al nou model urbà de naturalització de la ciutat

      1. Protegir el verd urbà públic i privat. Desenvolupar una normativa que protegeixi de forma efectiva els espais verds/blaus urbans amb la creació de catàlegs i instruments de protecció:
        1. Patrimoni verd privat. Per protegir el verd i evitar que la seva transformació en espais durs i gespa artificial.
        2. Evitar que el verd públic s’utilitzi com a reserva de sòl.
        3. Elements vegetals dels Jardins Històrics públics i privats (no només els elements arquitectònics…)
        4. Fonts i estanys públics i privats, com a refugis de biodiversitat que són.
      2. Fer canvis a la normativa urbanística per aconseguir:
        1. Multifuncionalitat dels espais verds públics: jardineria, horts urbans, recreatius, ramaderia i agricultura urbana...
        2. Un percentatge mínim de sòl permeable en actuacions de transformació urbana o nous creixements.
        3. Més espai verd a la via pública.
        4. Solucions basades en la natura en les actuacions, amb criteris d'estalvi real dels recursos.
           
      3. Fer canvis a la normativa d’edificació i obra pública: 
        1. Que s'incorpori al codi tècnic d’edificació, l’obligació d’incorporar verd a l’obra nova i la gran rehabilitació, de manera que en cada projecte d’obra es destini un percentatge al verd.
        2. Posar en valor als plecs de condicions dels concursos públics d’obra nova o gran rehabilitació les propostes que afavoreixen el verd i la biodiversitat de qualitat en actuacions tant d'edificis com urbanístiques.
           
      4. Fer canvis, actualizar o modificar la legislació vigent per tal de:
        1. Legalitzar l’apicultura i la ramaderia urbana sostenibles. Legalitzar i flexibilitzar les normatives per facilitar una producció i venda agrícola en espais verds urbans, contribuint a una ciutat productiva en aliments.
        2. Permetre la participació ciutadana a l’espai verd públic: adequar la normativa al voluntariat als espais verds públics - a parcs, escocells o altres espais….-  i crear un model d’acord de custòdia per la ciutat.
        3. Permetre la col·locació de testos a les voreres i permeabilitzacions de trams de paviment amb la finalitat de plantar respectant la convivència a la ciutat.

        4. Governança: apoderament de la ciutadania, gestió comunitària

      1. Crear espais de participació ciutadana per la creació, conservació i gestió dels espais verds. Des d’una gestió comunitària als espais públics fins a poder enverdir els espais privats temporals.
      2. Facilitar la gestió comunitària a la gestió tant dels espais de propietat pública com els de propietat privada.


        Descarrega't el Manifest! 
         
       

      AUTORIA DEL MANIFEST
      Aquest Manifest ha estat elaborat pel Grup de Treball del Verd i la Biodiversitat de Barcelona+Sostenible. Més informació del grup aquí.

      No hay comentarios: