17 de mayo de 2020

Manifest del Grup de treball del Verd i la Biodiversitat

"La Covid-19 ha fet evident que la crisi sanitària i la crisi ecològica van juntes i, per tant, ha posat a primera línia que formem part de la natura i que és essencial tant per a la nostra salut i benestar com per construir una ciutat resilient per al futur". Grup de Treball del Verd i la Biodiversitat de Barcelona + Sostenible.


Què és el Manifest del Verd i la Biodiversitat? 
#RenaturalitzemBCN


Els Grups de Treball de la xarxa Barcelona+Sostenible tenen per objectiu orientar l’acció de la xarxa i impulsar projectes per tal de tenir incidència en les polítiques públiques. En el cas del Grup de Treball del Verd i la Biodiversitat, una de les seves línies de treball és la d’acció política, i  és per aquest motiu que es va elaborar l’anomenat “Manifest en defensa del verd i la biodiversitat a la ciutat de Barcelona”, un document que es va presentar el 9 d’abril de 2019 als grups polítics municipals i que recull diferents plantejaments per potenciar el verd i la biodiversitat a les polítiques públiques de la ciutat. Aquest document, aglutina diverses propostes s’estructuren en 4 àmbits: plans i estratègies, Economia i finances, legislació i normativa i governança. 
  Consulta el   
    Manifest
 Volem donar suport
     al Manifest

 
      
 
Voleu posar el vostre granet de sorra? Sumeu-vos al Manifest!
Des de la vostra organització podeu donar suport al Manifest i així posar el vostre granet de sorra per a la biodiversitat i la renaturalització de Barcelona. Qualsevol organització que ho vulgui pot donar-hi suport.


Comparteix el teu suport i el Manifest a les xarxes amb #RenaturalitzemBCN!



A part del Manifest, s'ha elaborat aquesta infografia per resumir les accions prioritàries que contempla aquest document.

  1. Plans i estratègies: Impuls d’iniciatives púbiques i privades per fomentar el verd i la biodiversitat

    1. Continuar desplegant el Pla del Verd i Biodiversitat com a estratègia de ciutat. Funció vertebradora.
    2. Enverdir els equipaments públics de la ciutat: centres educatius, centres de salut, centres cívics, centres esportius i centres de gent gran com una forma de garantir l'accés al verd a les diferents franges d'edat a tots els districtes de la ciutat. Incentivar que també es faci en els equipaments privats.
    3. Seguir desplegant el programa superilles, una oportunitat per augmentar verd i reduir mobilitat en vehicle privat.
    4. Dotar la ciutat d’espais verds multifuncionals que facilitin la cohesió social.
    5. Posar en valor els solars urbans i renaturalitzar els solars amb sòl impermeable, tant municipals com privats (pla buits, mans verd, mecenatges, custòdia urbana…).
    6. Incorporar l’element natura a oficines i llocs de treball, a través dels criteris de disseny d’oficines i seguretat i salut en el treball.
    7. Adequar el funcionament de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins a una visió plenament d’acord amb el Pla del Verd i Biodiversitat, tant en qüestions tècniques com de governança i participació.
    8. Desplegar una campanya d’educació i comunicació ambiental enfocada a la valorització del verd urbà.
    9. Establir dins el Pla del Verd i la Biodiversitat, un pla de seguiment de les espècies més bioindicadores i que tenen poblacions crítiques a Barcelona. 
    10. Impulsar mesures per evitar el desenvolupament de la gentrificació verda.
    11. Potenciar la naturalització dels estanys públics i privats, dotant els públics del personal i equipament de manteniment necessari.
    12. Crear una divisió de fauna dins de Parcs i Jardins encarregada de potenciar aquest grup taxonòmic dins de la ciutat (amb projectes de reintroducció de fauna urbana, potenciació de poblacions i seguiments de les mateixes).
    13. Apostar seriosament per espècies de flora autòctona en els espais verds i per potenciar els arbustos i les praderies en detriment de les zones de gespa amb alt cost de manteniment.
    14. Abandonament de tots els tractaments químics de síntesi en jardineria.
    15. Adaptar a tots els parcs urbans el Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS).
    16. Difondre el compostatge comunitari (parcs urbans, horts, Pla Buits, comunitats de veïns i veïnes…) com a instrument per potenciar la biodiversitat urbana i l’educació ambiental.
    17. Compliment de l’obligatorietat d’identificar amb un xip i obligar a esterilitzar tots els animals de companyia. A més, prohibició de venda de cadells de gossos i gats.
    18. Control de fauna amb metodologies ètiques i no agressives.

      2. Econòmic i financer: Incentius, subvencions i ecotaxes per enverdir la ciutat
     
      1. Destinar almenys el 0,5% de l’IBI per crear un fons de finançament de projectes de verd i biodiversitat. Impulsar projectes públics amb caràcter estrucural per assegurar la connectivitat ecològica i l’accessibilitat equitativa als serveis ecosistèmics, oferint subvencions a col·lectius i associacions privades,
        1. Link:  tal com fan els ajuntaments de Viladrau, Maçanet o Les Planes d’Hostoles, Sant Cugat de Vallès)
      2. Crear incentius fiscals a la iniciativa privada per fomentar i protegir el verd i la biodiversitat, com la reducció d’impostos municipals per ampliar el verd en les zones de treball.
      1. Mantenir, ampliar i crear subvencions i concursos que promoguin el verd a la ciutat: rehabilitació en verd (cobertes verdes, murs verds…), creació de nous espais (espais comunitaris, jardins,...)
      1. Estudiar la possibilitat de crear “ecotaxes” aplicables a les activitats econòmiques que influeixen sobre el verd i el medi ambient (turisme, construcció, etc.)

         
        3. Legislació i normativa: Adaptació al nou model urbà de naturalització de la ciutat

      1. Protegir el verd urbà públic i privat. Desenvolupar una normativa que protegeixi de forma efectiva els espais verds/blaus urbans amb la creació de catàlegs i instruments de protecció:
        1. Patrimoni verd privat. Per protegir el verd i evitar que la seva transformació en espais durs i gespa artificial.
        2. Evitar que el verd públic s’utilitzi com a reserva de sòl.
        3. Elements vegetals dels Jardins Històrics públics i privats (no només els elements arquitectònics…)
        4. Fonts i estanys públics i privats, com a refugis de biodiversitat que són.
      2. Fer canvis a la normativa urbanística per aconseguir:
        1. Multifuncionalitat dels espais verds públics: jardineria, horts urbans, recreatius, ramaderia i agricultura urbana...
        2. Un percentatge mínim de sòl permeable en actuacions de transformació urbana o nous creixements.
        3. Més espai verd a la via pública.
        4. Solucions basades en la natura en les actuacions, amb criteris d'estalvi real dels recursos.
           
      3. Fer canvis a la normativa d’edificació i obra pública: 
        1. Que s'incorpori al codi tècnic d’edificació, l’obligació d’incorporar verd a l’obra nova i la gran rehabilitació, de manera que en cada projecte d’obra es destini un percentatge al verd.
        2. Posar en valor als plecs de condicions dels concursos públics d’obra nova o gran rehabilitació les propostes que afavoreixen el verd i la biodiversitat de qualitat en actuacions tant d'edificis com urbanístiques.
           
      4. Fer canvis, actualizar o modificar la legislació vigent per tal de:
        1. Legalitzar l’apicultura i la ramaderia urbana sostenibles. Legalitzar i flexibilitzar les normatives per facilitar una producció i venda agrícola en espais verds urbans, contribuint a una ciutat productiva en aliments.
        2. Permetre la participació ciutadana a l’espai verd públic: adequar la normativa al voluntariat als espais verds públics - a parcs, escocells o altres espais….-  i crear un model d’acord de custòdia per la ciutat.
        3. Permetre la col·locació de testos a les voreres i permeabilitzacions de trams de paviment amb la finalitat de plantar respectant la convivència a la ciutat.

        4. Governança: apoderament de la ciutadania, gestió comunitària: Apoderament de la ciutadania i gestió comunitària del verd urbà

      1. Crear espais de participació ciutadana per la creació, conservació i gestió dels espais verds. Des d’una gestió comunitària als espais públics fins a poder enverdir els espais privats temporals.
      2. Facilitar la gestió comunitària a la gestió tant dels espais de propietat pública com els de propietat privada.


      No hay comentarios: