15 de mayo de 2015

Deu biblioteques de Barcelona aplicaran una prova pilot europea de gestió energètica innovadora

Deu biblioteques de Barcelona seran els primers edificis municipals en aplicar una prova pilot de gestió energètica innovadora fruit del projecte europeu SPEA, que està liderat per la capital catalana. Aquest és el primer de 9 projectes aprovats i finançats per la Unió Europea destinats al foment de la sostenibilitat i la contractació innovadora de petites i mitjanes empreses que aportin solucions d’eficiència energètica.
La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat la contractació dels serveis d’eficiència energètica amb innovació a 10 biblioteques de la ciutat a Veolia Serveis Catalunya, per un import de 521.801,35 euros. Per arribar fins aquí, el projecte europeu ha contemplat contactes amb empreses, centres de recerca, universitats i associacions per tal de tenir una àmplia visió de les línies d’innovació tecnològica possibles per afavorir l’estalvi energètic en els edificis municipals. A més, prèviament es va fer un sondeig de mercat europeu per identificar solucions innovadores per a l’eficiència energètica, com ara el monitoratge de la il•luminació, l’ofimàtica, la sensibilització d’usuaris, el consum d’aigua i la climatització, entre altres. En el procés hi ha participat un jurat expert internacional.
El model de contractació impulsat a través d’aquest programa ja és innovador en sí mateix, ja que ha posat en contacte petites i mitjanes empreses interessades en aportar solucions eficients de gestió, i servirà per generar noves oportunitats en l’àmbit de la contractació a escala municipal i en l’àmbit europeu.
Les deu biblioteques sobre les quals s’aplicarà el nou programa pilot són:
– Barceloneta – La Fraternitat Ciutat Vella.
– Santa Antoni – Joan Oliver Eixample.
– Vallcarca – Penitents Gràcia.
– Juan Marsé Horta – Guinardó.
– Miquel Llongueras Les Corts.
– Vilapicina i la Torre Llobeta Nou Barris.
– Trinitat Vella – José Barbero Sant Andreu.
– Xavier Benguerel Sant Martí.
– Poble-sec -Francesc Boix Sants Montjuic.
– Josep Clarà Sarrià – St. Gervasi.
La proposta de Veolia té com a objectiu assolir un estalvi mínim garantit del 17,5% dels costos energètics, mitjançant un innovador sistema global d’actuacions d’eficiència en múltiples àmbits. El model de gestió a implantar es fonamenta en una millora del rendiment de les instal•lacions tèrmiques i elèctriques, una optimització de l’ús de l’energia, una informació, sensibilització i implicació en els estalvis dels usuaris finals i un sistema de control permanent que permet focalitzar els recursos humans i tècnics cap als objectius compromesos.
Veolia Serveis Catalunya està integrat dins el grup multinacional francès Veolia, líder mundial en eficiència energètica, aigua i residus que ofereix propostes innovadores i mediambientalment sostenibles. Aquest projecte se suma a d’altres existents a Barcelona, com ara el de la xarxa de calor i fred d’Ecoenergies a la Zona Franca.
Objectiu: Energia Verda
L’Ajuntament de Barcelona ha fet una aposta molt decidida per l’obtenció d’energia provinent de fonts renovables. L’Ajuntament de Barcelona ha rebut la certificació d’Energia Verda per part de la Comissió estatal dels mercats i la competència, que depèn del Ministeri d’Economia. Això acredita que tota l’energia consumida per part de l’Ajuntament de Barcelona i els seus ens o organismes ha estat provinent de fonts renovables. Per l’any 2015 ja s’ha acordat amb Endesa Energia, que és l’adjudicatària del contracte de subministrament d’energia elèctrica de l’Ajuntament, que es vol obtenir novament el certificat d’Energia Verda. Això suposa un estalvi a l’entorn de 54.000 tones de CO2 a l’any. L’energia estalviada representaria el consum d’almenys 15.000 habitatges, és a dir, un municipi de 45.000 habitants.
Auditories en 501 edificis municipals
Un total de 501 edificis han passat per “mini auditories” que han permès tenir un coneixement precís dels consums, la contractació de potències i els possibles ajustos d’excessos. Així, s’ha treballat en un triple objectiu: ajustar la potència de contractació a la potència necessària, minimitzar la penalització per un consum d’energia no útil; i el monitoratge de les instal•lacions per detectar possibilitats de millora. Tot això ha comportat també un estalvi econòmic i energètic destacat. D’altra banda, s’ha implantat un nou sistema de producció de fred i calor a les cases consistorial que també garanteix una millor eficiència del sistema.
1 milió d’estalvi
L’aposta per l’eficiència energètica i la innovació que està fent l’Ajuntament de Barcelona permetrà assolir un 17% d’estalvi energètic en els edificis. Les mesures ja iniciades, afegides al pla d’optimització de potència i consums que s’ha portat a terme, comporta un estalvi econòmic anual d’1 milió d’euros. Aquest nou model de col•laboració público-privada per tal d’assolir un major nivell d’eficiència energètica s’estendrà durant els propers mesos a la totalitat d’edificis
El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha destacat l’aposta energètica que està fent la ciutat i la capacitat d’innovació demostrada per la capital catalana en quest terreny. En aquest sentit, Forn ha explicat que la prova pilot que Barcelona aplicarà en 10 biblioteques municipals serà un projecte de referència d’àmbit europeu i s’ha mostrat convençut que aquesta primera experiència liderada per Barcelona servirà també a altres ciutats. Aquest treball s’ha coordinat des de la Gerència de Recursos, amb la col•laboració de l’Agència de l’Energia de Barcelona i Barcelona Activa.

No hay comentarios: