9 de octubre de 2017

El niu de les abraçades



Com és un niu per dins? Quina forma tindria a escala humana? L’Escola els Xiprers construeix un niu amb troncs i llana i experimenta el sentiment de refugi, tranquil·litat i d’acollida que desprèn aquest espai.

Ens ho expliquen de primera mà des del centre:
Una tarda asolellada, els infants de segon vam començar a xerrar sobre els nius. Com són? De quin materials estan fets? Algú n’ha trobat mai un? Com ens imaginaríem un niu per a nosaltres?
Van venir a la classe dues mares que havien assistit a un Taller d’Escoles+Sostenibles on havien fet un niu. Era un niu-refugi de persones, elaborat amb materials del bosc. A proposta d'elles, vam decidir fer-ne un al pati de l’escola. 
Primer de tot, amb tota la classe vam debatre sobre quin seria l’espai del pati que ens semblava més adient i suggeridor per fer un niu de gran format. Ens vam organitzar i vam sortir a cercar materials que ens poguessin ser útils. Els vam classificar separant els troncs més gruixuts per fer la base, les branques més primes per fer l’estructura i fulles o herba seca per farcir i recobrir. Tots ells, això sí, eren materials que ja no formaven part de cap ésser viu per no malmetre arbres o plantes.
No tot el material ens servia, vam escollir el que ens permetia fer una forma circular i vam rebutjar els elements punxants amb els que ens poguéssim fer mal, etc. Al cap d’un parell de dies, el vam acabar posant-hi llana verge d’ovella per dins, aconseguint així un niu ben còmode. Tots volíem agafar la llana...era tant agradable!


Així vam construir col·lectivament un niu i ens va quedar molt màgic! Però... què és un niu si ningú l'habita? Nosaltres el vam habitar amb molta tendresa: dues persones entraven a dins, buscaven una postura ben còmode i acollien entre els seus braços els nens i nenes que volíem rebre una llarga abraçada dins el nostre niu. Tots i totes sense sabates!
Niar significa tant fer el niu en un lloc, com un sentiment en el cor d’algú. Vam anomenar el nostre niu... el NIU DE LES ABRAÇADES!



Un niu fet de llana, branques i fulles i una persona que acull per experimentar el niu com a refugi: repòs, tranquil·litat, acte d'acolliment i presència envers l'altre.
Una reflexió sobre la funció d’habitar i d’estar en el món. A l’abric d’un niu de llana, un niu tebi que s’adapta i pren forma del nostre cos des de l’interior, una llar.
El niu no coneix l’hostilitat del món. El niu és un origen de confiança per ser una mena de refugi absolut. Un niu on retornar.

Maria Ribera


No hay comentarios: