23 de octubre de 2017

El Peace boat amarra a Barcelona

El passat 22 de setembre més de 120 alumnes de 10 centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona van donar la benvinguda al Peace Boat, un vaixell que pretén implicar-los amb el canvi climàtic i les qüestions ambientals.

El port de Barcelona va rebre fa unes setmanes el vaixell de l’ONG Peace Boat, el qual va ser rebut per una bona colla d’alumnat de diferents centres educatius, entre ells XX formen part del programa Barcelona Escoles + Sostenibles. Els més de 120 alumnes que s’hi van reunir, provinents de Barcelona i rodalies (Viladecans i Ripollet), van participar d’aquest acte que va reflectir la implicació dels centres educatius per una ciutat més compromesa amb el canvi climàtic i per una educació més sensible a les qüestions ambientals.
L’ONG Peace Boat és una organització internacional amb seu al Japó que treballa per promoure la pau, els drets humans, el desenvolupament just i sostenible i el respecte pel medi ambient i desenvolupa les seves activitats principals mitjançant l'organització de viatges educatius a bord d'un vaixell. El programa d’aquesta edició és The Peace Boat Ocean and Climate Youth Ambassador, i per aquest motiu, van convidar  vuit joves de diferents estats-illa, afectats pel canvi climàtic, a viatjar amb ells per tot Europa participant en diverses activitats en els ports que vagin visitant. El punt de trobada dels vuit joves va ser precisament la ciutat de Barcelona i van voler aprofitar per reunir-se amb els i les joves de la ciutat per intercanviar experiències i dubtes sobre el canvi climàtic.
La trobada va començar amb la presentació de l’ONG Peace Boat i els diversos projectes que estan duetn a terme al voltant del món, tots vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. A més, Enrique Segura, del WWF d’Espanya, va fer una breu contextualització del canvi climàtic i la situació a l’Estat Espanyol.
Va ser especialment interessant escoltar les presentacions de cada un dels joves ambaixadors, que van cridar a l’acció a totes les persones per tal de formar part del canvi necessari. Seguidament, l’alumnat es va repartir en 8 grups i cada un d’ells es va poder reunir amb un ambaixador, per fer-li preguntes, explicar el que estan fent al seu centre, demanar consells o opinions. Va ser una estona molt animada i dinàmica. 
L’alumnat que hi va assistir va mostrar la il·lusió que els havia fet poder assistir a l’acte i van comentar que els va semblar molt interessant compartir i parlar amb els 8 ambaixadors i que conèixer de prop les conseqüències directes del canvi climàtic els havia fet reflexionar. Ara és el moment doncs de seguir investigant per aquest camí i fer arribar a l’institut el que es va parlar. Què passa a la nostra ciutat? Què hi podem fer? Quines conseqüències podem patir? Com podem mitigar-les? Com ens hi podem adaptar?
Per últim, i per tancar l’acte, la directora d’Estratègia i Cultura de sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona i cap del programa Escoles + Sostenibles, Teresa Franquesa, així com el Conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, en Josep Rull, van intervenir per parlar sobre les polítiques i accions que estan duent a terme els governs municipal i autonòmic per fer front al canvi climàtic.
Cinc dels centres participants ens han fet arribar les seves experiències i reflexions de la jornada i l’han volgut compartir amb tots vosaltres.

Fem La MercedCol·legi Jesuïtes Casp -
Sagrat Cor de Jesús
Escola Pia Sant AntoniEscola Oak House
Escola BetàniaPatmos   
  

Fem La Merced


L’alumnat de 2n de batxillerat de l'escola FEM LA MERCED estem agraïts per aquesta oportunitat única que se’ns ha donat. Gràcies a aquesta trobada hem pogut ampliar els nostres coneixements respecte als efectes del canvi climàtic en el nostre planeta. Les inquietuds i experiències que els Joves Ambaixadors pels Oceans i l'Acció Climàtica han compartit amb tots nosaltres, ens ha ajudat a entendre millor la situació actual dels ecosistemes, creant un vincle entre ells i nosaltres. També dir que aquesta experiència ha fet que ens qüestionem el nostre compromís amb la sostenibilitat del medi ambient amb intenció d'incrementar la nostra implicació en aquest tema. Sense cap dubte, una experiència inoblidable.

· Col·legi Jesuïtes Casp - Sagrat Cor de Jesús ·



El grup d’alumnat de Jesuïtes Casp que ha participat en l'acte de l'ONG Peace Boat, ha preparat una notícia sobre l'experiència viscuda el passat 22 de setembre. Us fem arribar l'enllaç següent:
  

· Escola Pia Sant Antoni ·

El passat divendres 22 de setembre l’alumnat de 2n de batxillerat Clara Conangla, Laia Maria, Martí Sidro i Ivan Pérez, acompanyats pel professor Ferran Benages, van representar la nostra escola en la trobada que es va fer al vaixell Peace Boat.
Aquest vaixell va arribar al port de Barcelona per donar a conèixer la realitat que viuen alguns petits països d'arreu del món en relació al canvi climàtic. Joves ambaixadors per la lluita contra el canvi climàtic de Kiribati, Fiji, Illes Marshall, Trinidad i Tobago, Seychelles, Maldives o Belize entre d'altres, van explicar als assistents com aquest fenomen està afectant els seus estats. L’alumnat va tenir l'oportunitat d'intercanviar impressions i fer preguntes a la representant de les Illes Maldives, Ashwa Faheem. Van sortir-ne molt satisfets tant de l'intercanvi amb els joves com amb el Conseller.
   
· Escola Oak House ·

Des de l’Oak House School ens arriben quatre articles redactats per l’alumnat de batxillerat en els quals ens expliquen el seu punt de vista en referència a aquesta jornada i a les problemàtiques ambientals. Els objectius del Peace Boat (promoció de la pau, desenvolupament just i sostenible etc.), les conseqüències del canvi climàtic pel que fa a la possible desaparició d’illes i/o països i el concepte de “Meatless Monday” i els beneficis ambientals de la reducció del consum de carn són alguns dels conceptes que ens volen transmetre.
 
 
 

· Escola BetàniaPatmos ·



El passat divendres 22 de setembre diversos grups d’estudiants de tota Catalunya vàrem tenir l’oportunitat d’assistir a una jornada al port de Barcelona organitzada per l’organització Peace Boat. Nosaltres, en representació de l’escola BetàniaPatmos, vàrem ser un dels grups que va poder gaudir d’aquestes activitats.

> Article complet de l'escola BetàniaPatmos
   

No hay comentarios: