28 de septiembre de 2014

Netegem o contaminem?

L’alumnat de l’escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia investiga per què els productes de neteja són perillosos per als nens i les nenes


Alguns alumnes de 1r de l’escola, durant el darrer curs vam realitzar el nostre projecte de ciències. El tema que vam triar va ser els productes de neteja. La primera pregunta que ens vam formular va ser: per què els productes de neteja són perillosos per als nens i les nenes?

En el procés de cerca d'informació vam descobrir que poden ser tòxics, inflamables, explosius, irritants, perillosos pel medi ambient... i que, per aquest motiu, han de mantenir-se fora de l’abast dels nens i nenes.
A partir d’aquí, ens vam qüestionar si nosaltres podíem elaborar un producte de neteja que no fos perillós per al medi ambient i vam decidir intentar-ho. Aprofitant que a l’escola duem a terme les pràctiques pedagògiques (treball cooperatiu en col•laboració amb els alumnes de 4t d’ESO), vam aconseguir fer un neteja-vidres i un detergent per rentar el terra amb aigua, vinagre i llimona. La classe va quedar neta com una patena però ens quedava un dubte: funcionaven? Aquests productes que havíem creat, realment servien per desinfectar?

Els nostres companys d’escola més grans ens van explicar que sí!! Ens van ensenyar un vídeo amb un experiment que havien fet per veure quin efecte tenia el sabó líquid i el suc de llimona sobre els bacteris. Van preparar diferents mostres amb aigua de Menorca on hi havia bacteris i després hi van posar sabó líquid o suc de llimona. Ens van ensenyar com, en les mostres amb sabó o llimona, els bacteris no s’havien reproduït i, en canvi, en les que no tenien cap d’aquests productes encara hi podíem veure colònies de bacteris.

Vam gaudir i aprendre molt de les seves explicacions, i ells també van quedar molt sorpresos del que nosaltres ja havíem après i descobert prèviament.  


Subvencions pel curs 2014-15

No hay comentarios: