6 de mayo de 2019

Una altra mirada al Parc de la Ciutadella

Al llarg del segon trimestre d’aquest curs, l’Institut Verdaguer ha realitzat una acció de comunicació i sensibilització gràcies a un projecte d’Aprenentatge Servei en coordinació amb el programa “Com funciona Barcelona?”.
Un grup d’onze alumnes de 4t d’ESO ha treballat sobre la cultura de sostenibilitat i la sensibilització ambiental a partir del plantejament d’una sèrie de reptes relacionats amb els eixos temàtics del programa Com Funciona Barcelona? (CFB?). L’objectiu del projecte d’Aprenentatge Servei (APS) era fer una acció de comunicació i sensibilització ambiental i una diagnosi en coordinació amb el programa CFB?, de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona.
Per escollir la temàtica de l’APS ha estat clau la ubicació del centre: situat al Parc de la Ciutadella, a l’antic Palau del Governador, l’APS proposat s’ha desenvolupat en aquest espai. La biodiversitat, la convivència, el civisme, el turisme, la història, etc. han estat algunes de les diverses temàtiques que s’hi han pogut treballar.
De les deu hores que el centre educatiu ha de dedicar al desenvolupament del projecte, l’alumnat va poder comptar durant la meitat del temps, amb l’acompanyament d’una educadora ambiental del programa CFB?. Les primeres sessions amb l’alumnat van estar dedicades a definir quins eren els temes de major interès per al grup per tal de concretar com realitzarien la diagnosi ambiental. Durant la primera sessió, es va fer un exercici de motivació i una pluja d’idees sobre el que més i el que menys els agradava del Parc de la Ciutadella. Posteriorment, a la segona sessió, van prendre com a punt de partida els interessos detectats i es va fer una visita al parc per tal de reconèixer-los i tractar-los amb més profunditat. Durant la visita, cada  jove va fer un llistat d’elements que posteriorment es va compartir en una dinàmica de priorització i consens entre tot el grup, amb l’objectiu de decidir sobre quin tema realitzarien el servei comunitari.
Per ajudar a concretar l’acció, a la tercera sessió hi va participar una tècnica de la Secretaria del programa Escoles + Sostenibles, que va presentar exemples de vídeos inspiradors d’altres centres educatius de la xarxa en l’àmbit de la sostenibilitat. També van poder comptar amb el responsable del Mapa Barcelona + Sostenible per tal d’explicar els recursos d’aquesta eina i les possibilitats de participació que ofereix. Durant les sessions restants, el centre educatiu va treballar de manera autònoma per tal de crear un vídeo de sensibilització ambiental sobre el civisme al Parc de la Ciutadella, el valor històric i patrimonial dels elements escultòrics i dels edificis i sobre la riquesa de la biodiversitat. En l’última sessió, el grup va avaluar els resultats obtinguts i va identificar els aspectes a millorar.
El valor del projecte ha estat la reflexió sobre com és el Parc de la Ciutadella des del punt de vista de la sostenibilitat, assenyalant l’impacte negatiu que tenen certes pràctiques d’incivisme al parc. El vídeo final contribuirà a difondre una realitat del parc que no és tan coneguda i a sensibilitzar la comunitat educativa (famílies, altres grups d’alumnat, docents,...). Aquest projecte ha estat una prova pilot tant per al centre educatiu com per al programa CFB? i ha suposat una experiència enriquidora per tal de seguir treballant el curs vinent en més projectes d’Aprenentatge Servei.


No hay comentarios: