21 de octubre de 2013

PROPOSTA ELIMINACIÓ D’ALUMINI


1. Repartiment d’embolcalls com a obsequi, als alumnes que vinguin, el dia establert, amb un esmorzar "saludable": embolcall a canvi d' esmorzar saludable. Entrega dels embolcalls a l’hora del pati, després d’haver demanat a tots aquells alumnes que en vulguin, escriguin perquè el volen i què en faran... (és allò de que totes les coses impliquen un petit esforç...). Els que siguin més originals en  el seu escrit també podran rebre algun altre tipus d’obsequi (tipus una bossa per anar a comprar). Si sobren embolcalls es poden donar a alumnes o mestres d'altres cursos que els han demanat, i fins i tot donar-los com a premis de diferents activitats (cursa d'orientació...).

2.  Recordatori constant: Cada vegada que no es porta embolcall sostenible, recordar-ho a la família en concret, sobretot amb els petits, ja que tenen un embolcall regalat i no poden tenir excusa.
Posar notes a l'agenda recordant l'ús d'aquests embolcalls.

3. Full de compromís individual i col·lectiu: Elaborar un full de compromís individual que cada alumne ha d’omplir després de veure l'anàlisi de dades de la primera diagnosi. Aquest document un cop signat per l'alumne el guarda a la seva carpeta d'ús diari. En qualsevol moment es pot recordar aquest compromís.Des de les tutories també s'ha de fer un seguiment d'aquests compromisos individuals i fer-ne un de col·lectiu, com a grup classe.


4. Declaració de l’escola com a centre lliure d’alumini, tenint en compte aquestes actuacions:1.- La cuina deixarà de fer servir alumini en els dinars de les excursions i ho anunciarà.2.- Les famílies rebran una carta amb la carta per comprar els llibres de text del proper curs.3.- Els alumnes treballaran el tema en les tutories.

5. Elaborar un arbre de paper d'alumini recollit durant una setmana als esmorzars de l’escola i exposar-lo, amb una breu explicació, a l’entrada del centre,s per tal de sensibilitzar la comunitat educativa i les famílies. L’objectiu, veure la quantitat de paper d'alumini que es pot arribar a consumir en poc temps.
Estendre per tot el pati el paper d'alumini recollit durant una setmana a tota l'escola.

Sorprendre els alumnes a l'hora de l'esbarjo  amb una gravació i una breu entrevista,tan per preguntar a aquells que no fan servir l’embolcall reutilitzable com per felicitar als que sí.
Tot aixó ho pot organitzar la comissió verda – Ecodelegats

6. Accions d’impacte sorpresa: Durant una setmana organitzar petites accions d'impacte visual a diferents llocs del centre: apilar la brossa dels esmorzars al mig dels passadissos de les aules, representació teatral sorpresa a l'aula de mestres com agents tipus "capità enciam", manifestació amb pancartes al pati de grans...

7. Reunió i creació d’una comissió d’alumnes per plantejar i resoldre la situació obtinguda de la primera diagnosi i prendre decisions d’actuació tipus: 1) conscienciar els alumnes de CM I CS de la importància de no generar tants residus amb l'esmorzar 2) repartir els embolcalls sostenibles 3) enunciar l'ús dels nous embolcalls 4) avaluar els resultats 5) Informar  d'aquests resultats a la comunitat educativa.

8. Preparar un cubell per a la recollida específica dels ENVASOS per a que els nens que portin embolcalls no reutilitzables puguin llençar els envasos al seu contenidor corresponent i així almenys reciclar els envasos residuals (paper d'alumini, brics...).


CAMPANYES INFORMATIVES:

Implicació famílies, convencem als pares i mares:
Es demana als infants que expliquin als pares la nova iniciativa.- Carta dirigida als pares i redactada pels mateixos alumnes explicant el perquè d'utilitzar els embolcalls reutilitzables i la importància de la reducció de residus.- S'entrega una circular en la qual s'explica els pares tot allò que es farà i la necessitat de la reducció de residus, per tal de fer-los conscients.- Fer un díptic informatiu per a totes les famílies del centre explicant l'activitat amb fotografies.- A la porta de l'escola deixar un fulletó informatiu perquè les famílies sàpiguen quin és el nostre projecte d'escola.- Un representant de cada classe assisteix a l’Assemblea de pares i mares delegats de curs per tal d’explicar la iniciativa i demanar a les famílies la seva col·laboració.- Parlar amb l’AMPA perquè en faci difusió. Escrivim un article a la web de l’escola.

Ho expliquem als companys:
En grups, exposem les conclusions obtingudes en la recerca d’informació sobre l’alumini, en format audiovisual (lip dub o en Power Point) per la resta d’alumnes del centre pels  ecodelegats 
- Preparar un guió amb unes idees bàsiques sobre el nostre projecte per transmetre a la resta de companys de l'escola, classe per classe.
- Explicar a la resta d’alumnes del centre les nostres recerques sobre l’alumini, repartir díptics amb informació dels embolcalls i proposar que cada curs faci un anunci publicitari per promoure l'ús dels nous embolcalls.

Ho expliquem als mestres:
Al claustre o per correu electrònic s’informa del projecte a la resta de professorat i se’ls demana la seva col·laboració perquè també donin exemple.

Campanya de comunicació:
Creació d’un logo del projecte i uns cartells informatius sobre els impactes ambientals d’un mal ús de l’alumini, exposats a la cartellera verda del centre i publicats a la web del centre.
Camí de petjades des de diferents punts del centre que condueixen fins a la cartellera verda o bé decoració de l'escala amb cartolines i creació d’un embolcall gegant i signat com a compromís.    .
Crear cançons, interpretar-les i gravar-les per fer-ne difusió a la resta del centre i a les famílies.
-Notícia a la web de l’escola i vídeo propagandístic del projecte penjat al web de l’escola.
Penjar una notícia a la cartellera de medi ambient sobre la diagnosi recollida al nostre centre de manera molt visual, amb gràfiques, esquemes i fotos.
Visualització del projecte virtualment a través d’una composició amb dues fotos perquè cada vegada que et connectius amb la web del centre i amb el campus virtual es vegi.
- Decoració de les parets amb fotos i bafarades sobre els embolcalls
- Murals informatius (investigacions sobre els materials, els residus, els resultats de les diagnosis fetes al centre i a d’altres centres...) penjats als passadissos de l’escola

2 comentarios:

Unknown dijo...

El proyecto está muy bien, pero muchos alumnos seguiran usando papel de plata. Y no nos podremos declarar como escuela libre de aluminio. También se tendría que dejar de usar el aluminio en la cocina de la escuela

Comissió Verda dijo...

Estoy deacuerdo que si no tenemos implicación de todos no se conseguirá