26 de octubre de 2013

Situació del tigre de Sumatra (panthera tigris sumatrae).

Com totes les espècies que han quedat limitades a causa de l'aillament d'un tros de terra separat de la rsta, com illes o penínsules, el tigre de la illa de SumTra ha anat desenvolupant característiques que el fan únic. Sens dubte és el més petit de les 8subespècies i es distingeix clarament perquè el seu pelatge és molt més fosc que el d'altrs. Es d'un color ocre-vermellós i en lloc de tenir les parts més clares com les orelles imles potes de color blanc es queden en color cremós. Les seves ratkles són llargues i amples i amb el seu color atzabetna li destaquen encara més la foscor. Aquest, al contrari del tigre de Bengala que s'ha adaptat a totes les zones, prereix les humides i fredes com ara les selves muntanyoses i pròximes a l'aigua amb abundant vegetació.
Fins a principis del segle XIX eren numerossísims, i va ser masacrat perquè l'augment de la seva població provocaba nombroses víctimes humanes, cosa que no agradava gens.
Com que era tan comú no es van arribar a pensar que podria desaparèixer i fins i tot la companyia d'Indies occidentals donava recompenses per la seva captura. Fins l'any 1987 es calcula que es mataven a un ritme de 100 exmplars cada any, tot i que a partir de 1972, el gobern protegia legalment la subespècie.
Segons un estudi realitzar en les 8 províncies de Sumatra el nombre era uns 1000 caps en 1978 que es concentraven en un 30% en la província de Riau. Per tal de salvaguardar aquesta subespècie, s'han creat nombrosos parcs i reserves com Kerinci Seblat National Parc, Gurung leuser, Berbat Game Reserve, Way Kambas Game Reserve i Barisan Selatan Park. A més es tracta el tema de posar vigilància en zones habitades per aquests.
Afortunadament la població humana de Sumatra no ha tingut un creixement demogràfic tan alt com altres localitats i si això afegim que la relació home-tigre està millorant, ja que aquests últims ajuden a controlar el nombre de rinoceronts, sembla que aquest s'en sortiran, amb un petit ajut, de l'extinció.



Maria Rodriguez Sanz

No hay comentarios: