19 de diciembre de 2013

CAP A UN CONSELL CIUTADÀ PER LA SOSTENIBILITAT

El Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat (CMMAS) va néixer l’any 1998 com a òrgan de participació ciutadana promotor de la cultura de la sostenibilitat i impulsor de l’Agenda 21 de Barcelona. Quinze anys després de la seva fundació, els fruits del seu treball inicial inclouen un Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat renovat per al període 2012-2022 i una xarxa de més de 600 organitzacions treballant amb objectius compartits.
La renovació del Compromís i l’increment de la potència d’aquesta xarxa d’organitzacions ha confluït amb dos elements més: la percepció dels mateixos membres del Consell de lanecessitat de revitalitzar-lo i imprimir-li nou dinamisme, i la creació de l’àrea d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament, amb oportunitats d’ampliar els àmbits de treball del Consell. Tenint presents aquests factors, durant el darrer any s’ha realitzat un procés per repensar el Consell que ha inclòs, entre d’altres, entrevistes a membres del Consell, sessions amb experts i l’organització d’un grup de treball.
D’aquest procés n’ha resultat la proposta de modificar el reglament del Consell amb voluntat refundadora. El nou reglament planteja convertir el Consell en la representació de la xarxa de signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat a través de l’elecció dels seus membres i de l’establiment d’una relació fluïda entre la totalitat de la xarxa i el Consell (grups de treball oberts, comunicació més estreta, processos participatius...). Alhora, es vol procurar que el Consell sigui més operatiu i dinàmic reduint el nombre de membres del Plenari, establint processos de renovació de membres i una comissió permanent amb caràcter executiu. S’ha proposat també canviar el seu nom per Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, d’acord amb el nom i continguts del document que inspira el Consell i de la xarxa que representarà.
El passat 2 de desembre, el Consell, reunit en sessió plenària al Saló de Cròniques de l’Ajuntament, va aprovar "informar favorablement la proposta de Reglament intern de funcionament del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat; i instar l´Ajuntament de Barcelona per tal que procedeixi a la seva aprovació per part de l´òrgan municipal competent”.
L’aprovació del reglament, doncs, està en procés dins l’Ajuntament. Paral·lelament, durant el primer semestre de 2014 està previst informar detalladament la xarxa de signants del Compromís sobre el nou plantejament del Consell i treballar dins la xarxa sobre la seva aplicació.

 
Publicat el 17/12/2013

No hay comentarios: