15 de diciembre de 2013

Ensenyem o motivem? A tu, què et motiva?

La motivació és la causa que explica una determinada conducta, sobretot el motiu pel qual una persona es comporta d'una manera o l'interès que la porta a intentar aconseguir algun objectiu. La motivació neix de les experiències anteriors, de la creença o expectativa sobre un fet futur i de les emocions associades a una tasca. Les seves aplicacions se centren en les esferes productives de al vida, l'educació i el treball, on l'individu ha de rendir i ha d'estar motivat per fer-ho. L'interès millora l'atenció, augmenta l'esforç i la productivitat, esmena errors més ràpidament i permet dedicar més temps a una tasca sense fatiga.


Al Servei de Documentació d’Educació Ambiental podeu trobar recursos i materials per tractar el tema de la participació en l’escola. Alguns d’aquests recursos són:

— Alfonso, CLa participación de los padres y madres en la escuela. Barcelona: Graó, 2003. 155 p. Obra pràctica i molt completa sobre la participació de les famílies a l’escola, des dels consells escolars a les AMPA i l’interès en l’activitat quotidiana dels fills.

— Carbó, L. (coord.). Una escola participativa i democràtica. València: Tàndem, 2003. 88 p.
Diferents experiències participatives i el treball sobre la participació de la comissió de Gestió i Pedagogia de l’escola pública d’infantil i primària del poble d’Almoines.

— Puig, J., et al. Cómo fomentar la participación en la escuela. Barcelona: Graó, 2000. 
Proposta d'idees i recursos perquè els educadors incentivin la participació de l'alumnat en la vida de l’escola.

— Hart, R. A. La participación de los niños en el desarrollo sostenible. Barcelona: PAU Education, 2001. 208 p. 
Manual amb principis i mètodes participatius per implicar els nens en projectes de medi ambient i de desenvolupament de la comunitat.

Durant el curs passat, Ana María Forestello va presentar un estudi de casos fets a diferents centres de l’Agenda 21 Escolar titulat:La cultura de participación en los centros de secundaria. Podeu veure’n la presentació aquí. Si us interessa tenir aquest llibre al vostre centre, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic agenda21escolar@bcn.cat.

Per altra banda, també disposeu dels recursos de la Maleta de la comunicació, una recull de recursos físics i virtuals per donar suport i idees a les estratègies educatives i realitzar accions i campanyes des dels centres educatius.


A més a més, la Guia metodològica Tinguem Cura del Planeta també proposa un seguit de dinàmiques perquè l’alumnat pugui decidir, debatre, participar en les accions que es desenvolupen dins els centres i que podeu utilitzar encara que no participeu en el projecte.

Finalment us deixem el vídeo Motivacion, salir zona de confort que encoratja a prendre riscos, a sortir de la nostra zona de confort i entrar a la zona de pànic per encarar reptes que ens permetin aconseguir allò que desitgem.

 
20131211 12W.Motivacio 3

No hay comentarios: