12 de mayo de 2014

Fabriquem-nos les eines de l’hort

Voleu saber com fabricar-vos les vostre pròpies eines per a l’hort? Sabeu com adaptar-les perquè les puguin utilitzar persones amb mobilitat reduïda? Aquesta guia us ensenya com fer-ho.

Us presentem la guia Fabricación casera de herramientas e implementos para la huerta (en castellà d'Argentina) elaborat per la Unidad de Coordinación Nacional del programa pro horta de l’Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria de Buenos Aires. Un recurs amb fitxes tècniques per a la fabricació casolana d’eines i utensilis per a l’hort, així com un seguit d’adaptacions que es poden fer a les eines perquè puguin ser utilitzades per persones amb capacitats de mobilitat diferents.
  
Es tracta d'un document interessant sobretot per a l’àrea de tecnologia ja que conté fitxes molt detallades de moltes de les eines hortícoles: el plantador, l'aixada, arpelles per remenar, el rastell, escombres casolanes, cisells, mànecs, garfis per airejar, forques o tridents, equips per regar, la pala i un munt més de ferramentes.

En la recerca de tecnologies que facilitin les tasques a l'hort ecològic, els autors han tingut en compte dues premisses: 1) ja siguin màquines, eines, dispositius o equips, han d'afavorir la conservació i el manteniment del sòl llaurat; 2) la seva fabricació cal que es pugui realitzar amb materials reutilitzats i que afavoreixin la feina dels hortolans, redueixin l'esforç físic d'operació i permetin adaptacions anatòmiques per ser utilitzades per persones amb altres capacitats.

20140508 12W.Eines

No hay comentarios: