25 de marzo de 2019

Descobrim els líquens de la ciutat


Un total de 12 centres del programa Escoles+Sostenibles han participat en el mostreig i seguiment d’aquests bioindicadors amb l’objectiu d’avaluar els canvis ambientals i els nivells de contaminació de la ciutat.
 
LiquenCity és un projecte de ciència ciutadana per descobrir la diversitat i la quantitat de líquens que viuen als arbres de Barcelona per tal de relacionar-les amb la qualitat de l’aire. D’aquesta manera, es pretén recollir dades sobre els líquens, que són molt sensibles als canvis ambientals i als nivells de contaminació atmosfèrica i esdevenen un bon instrument per mesurar la contaminació ambiental a les grans ciutats.
El projecte pretén que centres de secundària i formació professional de Barcelona i Madrid realitzin un mapa dels líquens que viuen en ambdues ciutats. Amb el monitoratge i seguiment d’aquests efectius bioindicadors es pretén sensibilitzar i conscienciar l’alumnat sobre els efectes dels contaminants atmosfèrics i la seva incidència sobre la salut dels éssers vius, inclosos els humans. Alguns dels centres educatius d’Escoles+Sostenibles han volgut sumar-se a aquesta iniciativa i aportar el seu gra de sorra en aquest projecte de ciència ciutadana. Un total de 12 centres han realitzat diverses accions per tal de conèixer de més a prop els líquens i realitzar un mapa del seu barri: Institut Poeta Maragall, Escola Virolai, Escola Sant Gregori, Col·legi Jesuïtes Gràcia-Kostka, Escola Projecte, Escola FEDAC Sant Andreu, IES Joan d'Àustria, Escola Betània Patmos, Escola IPSI, Institut Rubió i Tudurí, Escola Sant Ramon Nonat i l’Institut Sant Andreu són els centres d'Escoles+Sostenibles que hi han participat.
Per a la realització del mapa, la monitorització i el seguiment de líquens s’ha utilitzat la plataforma de ciència ciutadana Natusfera, una aplicació mòbil on es poden pujar les dades. Aquest projecte s’ha dut a terme en col·laboració amb algunes entitats membres de la xarxa Barcelona+Sostenible com són l’Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Barcelona i el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals).



 
 
Escola FEDAC
 Institut Rubió i Tudurí 
Jesuïtes Col·legi Kostka Gràcia
 
     
 Consulta la notícia Consulta la notícia
   
 
Escola Sant Gregori
 
Institut Poeta Maragall
 Escola Projecte 
       

 Consulta la notícia
 
 Consulta la notícia Consulta la notícia
       
 
Escola Virolai
     
       
      
  Consulta la notícia     
       
   

Finalment, el proper diumenge 24 de març, la iniciativa LiquenCity culminarà la campanya de mostrejos amb un acte obert a tota la ciutadania en format de bioblitz, una marató festiva d’observacions naturalistes que tindrà lloc al Parc de Collserola..


Què són els líquens?
Els líquens són organismes complexos formats per la unió íntima –simbiosi– d’un fong i, almenys, un organisme fotosintètic: una alga verda (clorofícea) o un cianobacteri. La unió de tots dos organismes produeix una estructura, el liquen, que és completament diferent a qualsevol dels dos organismes per separat.

+ INFO
Enllaços relacionats:

No hay comentarios: