25 de marzo de 2019

Entrevista: Raül Ferrando

Butlletí: 
“El professorat cada cop s’anima més a treballar temes de sostenibilitat, sobretot a partir dels projectes. Abans fèiem servir la paraula “optativa” però ara ho tractem de manera transversal”. Raül Ferrando, professor de l’institut Barri Besós.
 
Quin paper juga la sostenibilitat al teu centre?
La sostenibilitat juga un paper molt important, especialment des que formem part del programa Escoles+Sostenibles. Cada cop tenim més projectes per tenir més en compte la sostenibilitat.
 
Quins són?
Vam començar per un hort i ara fem un voluntariat ambiental un cop al mes col·laborant amb el Parc Natural de Collserola, Depana i el veïnat de Barcelona, en el manteniment d’una zona incendiada de Collserola. A més, promocionem la mobilitat sostenible gràcies a la bicicleta i a primer d’ESO hem inclòs un projecte de reciclatge. Anem veient què necessitem a l’Institut per treballar la sostenibilitat i anem adaptant el nostre currículum. A més, l’institut té licitada una instal·lació fotovoltaica i en un futur pròxim serà autosuficient elèctricament

Creus que el jovent té més interès sobre l’entorn i el medi ambient ara?
És una feina laboriosa, però a través de projectes més concrets, com l’hort o les excursions, es va integrant. Al nostre centre, el projecte de mobilitat en bicicleta és el que compta amb més acceptació mentre que el reciclatge segueix costant però anem progressant mica en mica.

De quina manera apliqueu al vostre centre les noves tendències educatives per treballar la sostenibilitat?
El professorat cada cop s’anima més a treballar temes de sostenibilitat, sobretot a partir dels projectes. Abans fèiem servir la paraula “optativa” però ara que ho encarem com un projecte ho podem tractar de manera més transversal.

Què creus que pot aportar a la societat un projecte educatiu que fomenti la cultura de la sostenibilitat?
Com a mínim, sensibilitzar la ciutadania. Quan un no és conscient del que fa, no pot calcular realment si les seves accions són sostenibles o no.
 
El teu centre organitza projectes de col·laboració amb altres entitats de la xarxa Barcelona+Sostenible?
Sí, estem treballant l’hort i el voluntariat de Collserola en col·laboració amb el Parc de Collserola. Pel que fa al barri, Biciclot ens ha ajudat molt a desenvolupar el projecte de la mobilitat sostenible. Tenir una major interacció amb les entitats del barri és el nostre següent projecte.
 
Quins valors voleu transmetre al vostre alumnat a través de la sostenibilitat?
Volem transmetre hàbits saludables, valors nous que l’alumnat pugui transmetre a les seves famílies i consolidar l’Institut com un referent de sostenibilitat, que beneficia tothom.

No hay comentarios: