9 de febrero de 2014

L’A21E explica la seva experiència a Sant Cugat i a Vic

El seminari de l’hort agroecològic escolar i la campanya Embolcalls + Sostenibles serveixen d’exemple a altres xarxes d’escoles sostenibles de Catalunya

Agroecologia a Sant Cugat del Vallès
El dimecres 29 de gener, una representant de l’equip de l’A21E va anar a la trobada del grup d'Educació per la Sostenibilitat al Llarg de la Vida(ESLV) de Sant Cugat del Vallès per explicar el seminari de l’hort agroecològic escolar de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona i debatre estratègies de col·laboració entre ambdós grups.

20140206 04.IntercanviXESCEl grup d'ESLV ja fa 5 cursos que treballa col·lectivament per desenvolupar en xarxa l’educació a través de l’agroecologia escolar. Es troben periòdicament per compartir i coordinar els seus projectes, fer formació, acollir actors de la comunitat que hi col·laboren i, en definitiva, promoure l'educació per la sostenibilitat amb forta vocació comunitària i vinculada al territori.

L’Agenda 21 Escolar va explicar l'organització del seminari de l’hort a la xarxa de Barcelona i el llarg recorregut d’aquest espai formatiu i d'intercanvi. Els participants de Sant Cugat van valorar molt positivament algunes de les qüestions que s'hi tracten com, per exemple,  el calendari adaptat al curs escolar o l’intercanvi de llavors i esqueixos.

Com que la trobada va ser un èxit, van quedar ganes de conèixer de més a prop la nostra experiència i intercanviar idees amb el professorat barceloní, estem preparant una trobada conjunta de cara el final de curs.

  
Embolcalls + Sostenibles a Vic
Després de les sessions de formació de l’E+S amb els centres participants d’enguany, l’equip del programa va tenir l’ocasió d’escoltar l’experiència del professorat de Vic i explica la pròpia.

La Xarxa d’Escoles més Sostenibles de Vic (que pertany a la XESC a l'igual que Sant Cugat del Vallès) ofereix un seminari de formació als seus centres per tractar precisament els esmorzars més saludables i els embolcalls més sostenibles. Tal com ens van explicar, en primer lloc reben una sessió formativa sobre l'esmorzar saludable, una sobre prevenció de residus a Vic i, finalment, una tercera per conèixer altres realitats, a la qual vam ésser convidats per explicar la nostra experiència, com s'ha treballar i l'accessibilitat de les dades d'altres llocs.

En resum, va ser molt profitós compartir els resultats i les inquietuds de l'experiència de l’E+S. Vam presentar els resultats de la primera diagnosi dels 78 centres participants, els quals van sorprendre als oients ja que els mestres de Vic esperaven que el seu percentatge d'embolcalls reutilitzables fos superior al 24% que es va obtenir a Barcelona.
Des del 2011, moment en que es va aprovar el Pla de Prevenció de Residus de Vic, una de les accions portades a terme va ser el repartiment d’embolcalls reutilitzables a les escoles. D'aleshores ençà, alguns dels centres continuen treballant la prevenció dels residus i es percep que la utilització d’embolcalls reutilitzables està força estès en els esmorzars,  però no en els berenars.

Des de la nostra experiència amb els centres de Barcelona, els vam animar a diagnosticar l’ús d’aquests embolcalls amb la mateixa metodologia de l'E+S. D'aquesta manera, també podem donar-nos suport compartint percepcions, plantejant estratègies, contrastar dades i valorar el canvi d'hàbits conjuntament. Seguirem en contacte amb les escoles de Vic i us n'informarem.


20140206 04W.IntercanviXESC 1


No hay comentarios: