27 de febrero de 2014

PROU MALBARATAR ALIMENTS

El passat 20 de febrer es va presentar el manifest de la Plataforma Aprofitem els Aliments, al qual ja s’han adherit prop d'una trentena d'entitats, institucions i persones a títol individual. Sumeu-vos-hi!

Només amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals es podria alimentar tota la població que passa gana al món. Cada català fa un malbaratament de menjar en bon estat de 35 quilos/any, quantitat que suposa més de 262.000 tones en el seu conjunt, que pugen a 760.000 si a les xifres de les cases, comerços i restaurants s’hi sumen l’agricultura, la indústria agroalimentària i la distribució a l‘engròs, és a dir, des del camp fins a la taula.

La pèrdua d’aliments afebleix l’economia, fa menys competitives les empreses, encareix la despesa de les llars i obliga als poders públics a destinar recursos per gestionar els excedents i les pèrdues alimentàries que haguéssim pogut aprofitar.

El passat 20 de febrer es va presentar el manifest “Prou malbaratar aliments!” de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), al qual ja s’han adherit prop d’una trentena d’entitats, institucions i persones a títol individual.

Aquesta iniciativa és pionera a l'Estat i està impulsada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la PAA, amb l’objectiu que tots els agents de la cadena alimentària (agricultura, indústria agroalimentària, distribuïdors, consumidors, administracions i entitats socials) col·laborin per evitar el malbaratament de menjar establint estratègies conjuntes de sensibilització social i mostrant el seu compromís. Hi participen l'Associació Agroecològica de Gallecs (producció), Caprabo (distribució), Fundació Alícia (restauració) i l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (consum), com també la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i entitats socials com la Fundació Banc dels Aliments i Creu Roja de Catalunya.

El manifest planteja aconseguir reduir com a mínim a la meitat el malbaratament alimentari abans del 2025, seguint les recomanacions del Parlament Europeu del 19 de gener de 2012. 

Les entitats i empreses que el signen, es comprometen a participar en la sensibilització de la societat sobre el malbaratament alimentari, donar suport a la investigació i innovació, fer més transparent la informació sobre els residus alimentaris i promoure canvis normatius que afavoreixin l’aprofitament del menjar en bon estat, així com mesures econòmiques i fiscals orientades a la prevenció de pèrdues i a facilitar la donació d’aliments a col·lectius desfavorits.

En acabar l’acte es va fer una petita acció de conscienciació social menjant aliments reaprofitats: una llesca de pa amb melmelada feta a partir de fruita espigolada.


 Info 131 04 intern malbaratament

No hay comentarios: