27 de febrero de 2014

SUPERILLES ALS BARRIS

Enguany s'endegaran proves pilot de noves superilles a diferents barris de Barcelona. Us animem a implicar-vos com a organitzacions signants del Compromís en aquest projecte emblemàtic per a la ciutat.

Des de l’inici de la implementació del Pla Cerdà el segle XIX, Barcelona s’ha anat estenent mantenint l’estructura de carrers ortogonals, amb les illes de cases com a unitats bàsiques. Ja fa anys que s’estudia la conveniència de millorar el funcionament de la ciutat a través de grups d’illes o superilles que especialitzin algunes vies per al trànsit motoritzat, alliberant-ne d’altres per a l’ús preferent de vianants o mobilitat alternativa. Aquest model ha estat profusament treballat per l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i ha anat adquirint força, sobretot amb la implementació del Pla de Mobilitat Urbana (PMU 2013-2018) i la nova xarxa de bus. El plantejament es recull a la línia 2.2. del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat: Instaurar noves superilles i potenciar barris a velocitat humana on es viu i treballa, reduint la mobilitat obligada. Jerarquitzar els usos de les vies.[...]

Info131 01 intern superilles
En aquest sentit, durant l’any 2014 l’Ajuntament de Barcelona planteja endegar gradualment proves pilot de noves superilles a cinc zones de Barcelona. A més d’una mobilitat més sostenible, les dimensions que contempla el projecte inclouen revitalització de l’espai públic, foment de la biodiversitat i el verd urbà, augment de la complexitat urbana i la cohesió social, metabolisme urbà més autosuficient i integració dels processos de governança. Es tracta d'un projecte de redefinició de l'espai urbà que posa l’èmfasi en els canvis d’usos i que cerca crear unitats socials d’escala menor a la de barri. Les zones d’actuació previstes es troben al barri de la Maternitat i Sant Ramon (les Corts), al Poblenou, a la plaça de les Glòries, a l’Eixample i a Sants i Hostafrancs.
 
Una iniciativa com aquesta requereix d’una intensa informació i implicació de la ciutadania. És prioritària la participació de les organitzacions i persones de l'àmbit d'influència de les superilles. Però alhora, la implicació d'entitats de tota la ciutat, de diferents àmbits i amb diferents experteses, enriquirà el projecte. Així doncs, es dóna l’oportunitat d’entomar les superilles pilot com a projecte emblemàtic de la xarxa de signants del Compromís, tant per aportar-hi continguts com per dur a terme accions sobre el terreny. Es respon d’aquesta manera a l'interès i la necessitat expressada pels integrants de la xarxa de treballar de manera coordinada i conjunta. Aquesta voluntat s’explicita també al Compromís: Refermar el treball en xarxa per desenvolupar projectes comuns: sumar les iniciatives aïllades en una acció conjunta i crear sinergies.

Per donar a conèixer el projecte i obrir-lo a aportacions, durant el proper mes de març està previst organitzar una conferència i uns tallers participatius de caràcter obert al districte de les Corts, el primer en el qual s’iniciarà la prova pilot. A principis de març es concretaran les dates i el programa de les activitats i es farà la difusió a tota la xarxa de signants del Compromís.

No hay comentarios: