7 de mayo de 2017

És temps de BioBlitz

El 19 de maig se celebrarà la jornada Bioblitz, organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i dirigida a tot l’alumnat de secundària i batxillerat. Reserveu la vostra plaça com a membres d’Escoles + Sostenibles!

La Bioblitz és un esdeveniment de descoberta de la natura en el qual, durant un període de 24 hores (d’aquí el nom blitz, que en anglès vol dir “atac intens a un lloc”), científics que estudien grups específics de flora i fauna identifiquen tots els organismes que es troben en una àrea determinada, acompanyats per la ciutadania. Centres educatius (només el divendres 19 de maig) i  públic general (durant el cap de setmana) estan convidats a participar d’aquesta iniciativa amb la finalitat d’implicar i conscienciar de la necessitat de conèixer, respectar i conservar la biodiversitat, així com participar en l’inventari dels científics que es fa cada any.
En aquesta ocasió, la Bioblitz serà al Jardí Botànic Històric de Montjuïc, des de les 10 h fins a les 13 h. Especialistes en fauna i flora, acompanyats per l’alumnat, rastrejaran els entorns del Jardí en la cerca de les espècies de la zona. Els participants podreu compartir amb els especialistes les tècniques d’observació i identificació d’espècies, tant de fauna com de flora, així com traslladar les preguntes que sorgeixin als experts alhora que s’aprenen tècniques d’observació i identificació.
Entre la varietat de metodologies que es tractaran, d'acord amb cada disciplina científica, hi haurà l'observació amb prismàtics dels ocells urbans, com utilitzar les lupes d'augment per identificar al camp els líquens, captura d'insectes amb tubs xucladors, anàlisi visual de les singularitats de les plantes vasculars i no vasculars, ús d'equips de laboratori per descobrir el diminut món dels mixomicets, etcètera.
Aquesta jornada pot ser una bona ocasió per afavorir que l’alumnat es formuli preguntes i fomentar l’observació de la flora i la fauna al nostre entorn com a context d’aprenentatge. En aquest arxiu tindreu documentació bàsica sobre com fer un treball de camp que us pot ser d’ajuda per preparar la sortida de la Bioblitz.

La Bioblitz, a més, guarda places per als centres que formen part del programa Escoles + Sostenibles!
Els interessats/es podeu inscriure-us a través d’aquest formulari, fins a un grup classe d’una trentena d’alumnes. Veureu que “els grups de rastreig” han de ser de 15 persones, així que tingueu-ho en compte de cara les franges horàries i el tipus d’itinerari biològic que us interessi. Les places són limitades i els itineraris escollits s’adjudicaran segons ordre d’inscripció. En cas que algun centre desitgi venir amb més alumnat del permès, ho haureu d’explicitar al formulari a l’apartat d’observacions.

No hay comentarios: