19 de mayo de 2017

L'economia circular s'aplica a tres nou horts

Reciclatge de jardineres, reaprofitament de materials, reutilització de recipients... tres nous horts del programa en què s’allarga la vida útil dels productes!

Les formes de producció lineals han deixat de tenir sentit en la societat actual, en la qual, degut a la desmesurada generació de residus, resulta indispensable tenir una nova concepció dels criteris emprats fins avui. L’economia circular entén el procés productiu com un cicle tancat, en el qual tot allò que es produeix s’acaba reutilitzant o torna a entrar a la roda de producció, evitant així la generació innecessària de residus.
Els horts que us presentem a continuació han utilitzat alguns d’aquests criteris, així com el de les 3 R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar). Us deixem doncs amb les impressions de primera mà del procés de confecció de tres dels centres del programa Escoles + Sostenibles que han construït horts als seus espais verds.

CEE CONCHA ESPINA
L’etapa d’Infantil de la nostra escola ha fet la seva aportació al nostre projecte d’aquest curs, CEE Concha Espina: un espai verd a Sant Martí, reciclant unes jardineres i plantant les plantes aromàtiques donades per Escoles +Sostenibles a fi de col·locar-les a la finestra de l’aula de logopèdia.
Amb aquestes imatges us ensenyem el procés:
1. Pintem les jardineres!
2. Plantem les plantes aromàtiques!
3. I... Sorpresa Sílvia! Són per tu!

INSTITUT MILÀ I FONTANALS: RECICLANT FUSTES PER FER-NE UNA JARDINERA VERTICAL
L’alumnat de l'aula d'acollida de l'INS Milà i Fontanals hem netejat i protegit amb oli unes fustes trobades pel carrer. Amb elles hem fet uns prestatges per tal d'aprofitar millor l'espai de la nostra terrassa i fer que les nostres plantes llueixin més.

L’INS FORT PIUS ESTRENA HORT!
Aquesta setmana, a l’INS Fort Pius hem estrenat l’hort escolar. Ha estat la culminació del nostre primer projecte anual, en el qual hi han participat, amb el professorat implicat, bona part de l’alumnat del centre. També s’ha comptat amb la col·laboració de famílies i veïns de l’Hort comunitari del barri del Fort Pienc. L’hort està fet amb jardineres construïdes amb fusta de palets recuperats, a més de diferents tipus de recipients reutilitzats, el substrat s’ha comprat amb l’ajut econòmic d’Escoles+Sostenibles, així com el compost que durant el principi de curs es va barrejar amb el substrat. Una part del planter correspon a les plantes donades també per Escoles+Sostenibles i una altra a la gentilesa del viver "El huerto del Abuelo", a través del seu "Proyecto huerto" que fomenta la creació d'horts escolars.
​Comptem també amb un compostador del Compostem i aprenem, del què obtindrem el compost orgànic. L’hort és un recurs pedagògic que permet desenvolupar totes les competències bàsiques, treballar continguts relacionats amb l’alimentació (origen dels aliments i sobirania i salut alimentària), els cicles vitals de les plantes, aprendre a cuidar, esperar, respectar els cultius, afavoreix l’apreciació de biodiversitat, impulsa el treball en grup i la col·laboració de les famílies, i permet realitzar activitats tranquil·les a l’aire lliure que aporten benestar físic i psicològic. Estem molt contents d’haver fet realitat, entre tots i totes, el nostre nou hort, i tenim moltes ganes de treure’n el màxim profit en tots els sentits.

No hay comentarios: