13 de mayo de 2017

Tot sobre el Fem Xarxing 2017

Prop d’un centenar de membres de la xarxa B+S van participar a la sessió de networking Fem Xarxing, que en aquesta sisena edició va tenir l’economia circular com a fil conductor.
 
El passat divendres 5 de maig es va celebrar la 6a edició del Fem Xarxing, la jornada de networking entre membres de la xarxa Barcelona + Sostenible a El Born Centre Cultural. En aquesta jornada van assistir prop d'un centenar de representants d'algunes de les més de 900 empreses, associacions, entitats i centres educatius que formen part de la xarxa B+S. La jornada tenia per objectiu establir relacions entre aquests membres, compartir idees i exposar projectes per fer sorgir sinèrgies i possibles col·laboracions.

Compensem les emissions només arribar
A l’arribada dels assistents, es van recollir dades del punt d’origen i el mitjà de transport utilitzat per tal de calcular les emissions generades en els desplaçaments. Aquesta informació, sumada al consum energètic de la sala i a les emissions del càtering, van donar un resultat de 0,07 tones de CO2. Aquestes emissions s’han compensat a través del projecte Cenol and Telha Forte Ceramics switching fuel, que utilitza biomassa de residus forestals enlloc de la massa forestal nativa com a combustible per a la indústria ceràmica local a l'estat de Parà, al Brasil.

La benvinguda a la jornada
En Frederic Ximeno, Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, va inaugurar l’acte i va remarcar la força de la xarxa i la necessitat d’exportar els seus valors fora d’aquesta. En les seves pròpies paraules, va llançar missatges com ara “s’ha de fer expansiva l’onada que sorgeix d’aquesta trobada” i  “hem de ser capaços de crear una agenda ciutadana en sostenibilitat i canvi climàtic”.

Noves Idees i Connexions d'economia circular
La temàtica principal de la jornada es va enfocar en l’economia circular. Amb el títol  “Com podem reconstruir junts una economia circular?”, en Didac Ferrer i Balas (@Didacfb), cap del Gabinet d'Innovació i Comunitat de la UPC,  va plantejar la necessitat de fer el pas d’una economia lineal a una circular, és a dir, retornar a l’aprofitament i als cicles econòmics i vitals circulars i abandonar la societat consumista i basada en la venda massiva de productes fabricats que omplen les llars de coses que, en acabar el seu cicle, ja no serveixen ni s’aprofiten i es converteixen en residus que la naturalesa no pot absorbir. En aquest sentit, va explicar els seus 7 plaers de l’economia circular, com per exemple, compartir i gaudir sense posseir els objectes que ja no necessita, donar vides infinites als productes i materials o utilitzar les sobres i els residus per crear nous objectes.
La ponència es va combinar amb dinàmiques per facilitar la presentació dels assistents i les relacions entre ells, així com la identificació de propostes de futur i línies de treball,  que es van relacionar amb els objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.
 
Espai cafè i conversa
Després d’aquesta intensa activitat, a l’espai cafè els assistents van reposar forces amb un esmorzar saludable i sostenible alhora que s’obrien diferents espais a la sala:
  • Oferim i necessitem: taulell per consultar les ofertes i demandes dels membres de la xarxa. Consulteu-les aquí.
  • El racó de l’entrevista: espai on es van realitzar breus entrevistes als membres de la xarxa que s’aniran publicant als butlletins Info B+S.
  • Actualitza’t al Mapa: actualització in situ de les dades de les entitats al Mapa B+S (noves icones, imatges...).
  • Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA): selecció de recursos relacionats amb l’economia circular. Consulteu el web.

Dóna’t a conèixer a la xarxa: l'speaker corner
Finalitzada l’hora de descans i conversa, diferents entitats de la xarxa van tenir 1’30” per presentar les seves entitats i empreses.

Projectes pel Clima: novetats dels projectes
A continuació, es va presentar l’estat dels 9 projectes liderats pels membres de la xarxa B+S que van sorgir arran del Compromís de Barcelona pel Clima (novembre 2015). De la mà dels propis integrants dels equips i dels pòsters publicats a la darrera edició del Fem Xarxing, es van presentar els canvis, les novetats i els avenços que han sorgit a cada projecte, així com els resultats esperats per aquest novembre.
Relacions: la mostra d’iniciatives
Prop de 20 entitats i empreses van presentar les seves experiències, des d’activitats a projectes i recursos, per crear noves sinèrgies i donar-se a conèixer a la resta de la xarxa.

Photocall abans de marxar
Per finalitzar l’acte els assistents van poder deixar una missatge a la resta dels membres de la xarxa a través del photocall de Barcelona + Sostenible. Una fotografia val més que mil paraules!
 

No hay comentarios: